Bengt-Åke Kjell får gå efter granskning

Kristianstad Artikeln publicerades
"Nu får jag som många andra ställa mig utanför arbetsförmedlingen", sa Bengt-Åke Kjell efter beskedet att han avskedas med omedelbar verkan.
Foto:Johanna Wallin
"Nu får jag som många andra ställa mig utanför arbetsförmedlingen", sa Bengt-Åke Kjell efter beskedet att han avskedas med omedelbar verkan.

Kultur- och fritidschefen i Kristianstads kommun avskedades på onsdagen med omedelbar verkan. Det blev reaktionen på revisorernas kritiska rapport.

Beskedet lämnades till Bengt-Åke Kjell på eftermiddagen av kommundirektör Christel Jönsson.

– Det här är väldigt tråkigt. Bengt-Åke Kjell har gjort mycket gott för Kristianstads kommuns idrotts- och föreningsliv, och han har varit en uppskattad förvaltningschef. Men de beslut han har fattat och de åtgärder han har vidtagit i det här ärendet är så allvarliga att vi nu har hamnat i detta, säger kommundirektören.

Bengt-Åke Kjell har tidigare medgett att han träffat en muntlig överenskommelse med Friskvårdshusets ägare Peter & Richard Träning AB om att företaget inte behöver betala den fasta hyran på 425 000 kronor per år. Eftersom hyran inte betalats sedan december 2010 innebär det att kommunen har gått miste om cirka 2,5 miljoner kronor.

  Enligt revisionsrapporten har Bengt-Åke Kjell "allvarligt brustit i efterlevnaden av delegationsordningen", och det är alltså den kritiken som gjorde att han nu avskedats.

  – Han har fått möjligheten att säga upp sig själv, men valt att inte göra det. Då har vi förklarat att det blir varsel om avsked, säger Christel Jönsson.

  Bengt-Åke Kjell fick under onsdagseftermiddagen möjlighet att informera sin personal, omkring 100 anställda. Christel Jönsson kommer att träffa dem på torsdag morgon.

  När Kristianstadsbladet når Bengt-Åke Kjell sent på eftermiddagen betonar han att det var han själv som valde att bli avskedad.

  – Jag hade tre val; att säga upp mig själv, att gå i pension eller att bli avskedad. Jag valde det sista, eftersom det var det mest konsekventa, säger han.

  Varför?

  – Det jag har gjort har jag gjort för kommunens bästa. Jag har inte haft någon egen vinning av det.

  Tycker du att kommunledningen gör fel som avskedar dig?

  – Det är väl inte min sak att kommentera det. Men jag vill stå upp för den jag är och för de val jag har gjort. Det har jag gjort hela tiden.

  På frågan om varför han inte avslöjar namnen på de politiker som han säger sig ha informerat om den muntliga överenskommelsen med Friskvårdshuset, hänvisar Bengt-Åke Kjell till att det var en turbulent tid i politiken och att hans minnesbild är grumlig.

  – Jag gör inte det.

  Under torsdagen ska Bengt-Åke Kjell lämna in tjänstetelefonen och annat innan han lämnar jobbet som varit hans sedan 1999.

  – Sedan får jag som många andra ställa mig utanför arbetsförmedlingen, säger den före detta kultur- och fritidschefen.

  I och med att Bengt-Åke Kjell avskedas får han enligt kommunen vare sig uppsägningslön eller avgångsvederlag.