Annons

Bensinmacken i Färlöv firar 90 år – nu med ny ägare

Vid årsskiftet tog Din-X över pumparna i Färlöv och fortsätter därmed en lång tradition.
Färlöv • Publicerad 10 januari 2018
Det var länge sen Shell drev macken i Färlöv. Men tanka i Färlöv har du kunnat göra i 90 år.

Året var 1927 när Olof Olsson startade affär med tillhörande bensinpump i Färlöv. Bensinen kostade 32 öre litern och köerna var knappast långa på den tiden. Bilen var inget som fanns i varje hushåll.

Grunden till butiken som idag drivs som en Ica Nära grundlades redan 1927 av Olof Olsson.Foto: Picasa

Affären bytte ägare ett par gånger innan legendariske Sten Olsson flyttade från Malmö och tog över 1945.

Annons

Åke, son till Sten och Elsa, växte upp med affärs- och bilintresse och 1960 byggde man till en servicestation intill affären. ”Shell i Färlöv” blev ett begrepp precis som ”Sten-Ols”.

Åke i macken är säkert lika känd i Färlövstrakten som Bladets fotograf Tommy i Hörby. Det fanns aldrig några problem som inte gick att lösa. Några ”8 – 18 tider” fanns inte. Inte heller några bensindrivna maskiner, bilar eller redskap som inte Åke kunde fixa. Allt var möjligt och allting gjordes med ett gott humör.

År 1995 slogs butiken ”Sten-Ols” ihop med bensinstationen och döpte helt enkelt om konceptet till ”Shell i Färlöv”. Här kunde man få bensin och en fullsorterad livsmedelsbutik.

Shell i Färlöv var länge ett begrepp i folkmun. Här kollar Åke Olsson luften i däcken. Personlig service på plattan var självklart i början på 60-taletFoto: Picasa

1999 tvingade Shell alla stationsägarna att ändra till ”Bilisten”, ett helägt dotterbolag till Shell. Bilisten har under senare tid bytt ägare och många Bilisten-mackar har försvunnit.

Men 2017 visade Din-X intresse för etablering i Färlöv. En ny toppmodern självbetjäningsstation byggdes upp i slutet av förra året och lagom till nyår 2018 kunde de första kunderna fylla tanken.

Efter 90 år kan man fortfarande tanka bilen precis på samma plats som man kunde 1927.

Åke Olsson fixar vindrutetorkarna på en PV-57:a åt en kund i början på 60-talet.Foto: Picasa

Bertil Nilsson
Kristianstadsbladet driver ett leaderprojekt som återknyter till en gammal tidningstradition. Artiklarna är antingen skrivna av lokalkorrar eller baseras på tips från korrenätverket. Vi utgår från Tollarp, Arkelstorp, Fjälkinge, Degeberga och Önnestad, samt områdena kring dessa orter.
Annons
Annons
Annons
Annons