Annons

Beredskapen på kommunen var god

Kristianstad • Publicerad 24 september 2003

– Folk ringer om allt, till exempel sina bullar i ugnen, säger en stressad växeltelefonist.

Men det som trots allt var viktigast, som vattenförsörjning och räddningstjänst verkade fungera i enlighet med beredskapsorganisationen.

Annons

– Det har fungerat relativt bra, säger kommunens bered-skapssamordnare Peter Zerpe. Det största problemet har varit hos larmcentralen, som blev överhopad av larm. De allra flesta berodde på strömavbrottet, men allt måste givetvis kontrolleras.

– Det är ett stort städjobb som väntar, pustade Peter Zerpe en halvtimme efter att Kristianstad återfått strömmen.

C4 Teknik har ett dussin reservaggregat för bland annat vattenförsörjning som alla var igång. Aggregaten klarar ett dygn. Gatu- och VA-chef Björn Carlqvists oro rörde främst mindre byar i norra delarna av kommunen som riskerade bli utan vatten.

– Men om det blir vattenbrist under en längre tid är vi beredda att åka ut med plasttankar med rent vatten, berättar han. Kommundirektör Agne Fu-ringsten svarade stressad mitt under strömavbrottet att det viktigaste var att alla samhälleliga basfunktioner fungerade.

– För övrigt är det viktigt för oss att få ut information. Eftersom felet inte ligger inom C4s elnät kan de inte göra så mycket åt situationen.

Kerstin Algéus, vd för C4 Energi, var tacksam över strömavbrottets tidpunkt:

– Det var ljust ute och så varmt att vi sluppit oroa oss för skolor och vårdhem. Det innebär att belastningen på nätet inte varit så svår, vilket underlättat arbetet.

Åsa Carlsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons