Besatthetens sensation

Stadsfestivalen har snudd på varje år kunnat bjuda på urpremiärer med lokala teatergrupper. Så även i år. "Dömd" är ett av premiärverken.
Kristianstad • Publicerad 3 juli 2008
Kammarspel. Linn Abrahamsson och Annamia Olvmyr i Teater Papillions "Dömd". Bild: Willy Alm
Kammarspel. Linn Abrahamsson och Annamia Olvmyr i Teater Papillions "Dömd". Bild: Willy AlmFoto: 
Helene (Linn Abrahamsson) är besatt av en brinnande längtan efter kärlek. Carin (Annamia Olvmyr) när en dödsskräck som inte saknar substans i Teater Papillions senaste uppsättning "Dömd". Bild: Willy Alm
Helene (Linn Abrahamsson) är besatt av en brinnande längtan efter kärlek. Carin (Annamia Olvmyr) när en dödsskräck som inte saknar substans i Teater Papillions senaste uppsättning "Dömd". Bild: Willy AlmFoto: 
Teater Papillion Linn Abrahamsson, Annamia Olvmyr och Josefin Jakobsson ger nyskrivna "Dömd" under Kristianstadsdagarna. Bild: Willy Alm
Teater Papillion Linn Abrahamsson, Annamia Olvmyr och Josefin Jakobsson ger nyskrivna "Dömd" under Kristianstadsdagarna. Bild: Willy AlmFoto: 

- Allt föll på plats när jag såg på tv-programmet "Frusna män söker kärlek", säger manusförfattaren och regissören Josefine Jakobsson.

- Just den här rädslan över att bli ensam, vårt enorma behov av att få bekräftelse, känna att man duger, den har vi burit med oss sedan urminnestider.

Under Teater Papillions namn, bildat av före detta elever på C4-gymnasiet, blir Jakobssons pjäs "Dömd" den tredje uppsättningen från gruppen. Två unga kvinnor försöker var för sig fly ifrån ensamheten, men utelämnade åt varandra är det just den som blir påtaglig. Det handlar också om två vilsna men passionerat brinnande själar som gör vad som helst för att gå i den riktning deras hjärtan visar.

- Jag har överdrivit den besatthet som vi alla går och bär på, som skulle kunna få oss att gå över lik för att uppnå målet, om det inte vore för våra spärrar. Jag fascineras av själva sensationen i den här galenskapen, förklarar Josefine Jakobsson. Linn Abrahamsson spelar Helene som har bestämt sig för att göra allt för att få den hon vill ha, utan att bry sig om var gränserna går. Annamia Olvmyr personifierar Carins paniska dödsrädsla. En skräck som till en början tycks vansinnigt inbillad. Men som har en betydligt mörkare orsak.

- Det är någon slags förhöjd verklighet, massor av känslor som komprimeras i en och samma människa, det är extremt tillskruvat hos bägge två. Och pjäsen går igång med en smäll, säger Josefine Jakobsson.

- Det är skönt att kunna utagera något sådant här, det är inte riktigt svenskt. Om man jämför svenska och amerikanska tv-dokusåpor så är amerikanerna mycket mer: "Muthafucka! Bitch!". Det är sällan vi svenskar går så långt utan att ta hänsyn till konsekvenserna, säger Annamia Olvmyr. De har utnyttjat dygnets alla 24 timmar för att på en månad repetera in uruppsättningen av "Dömd". Kristianstadsdagarna är den tiden på året som en mindre, oberoende teatergrupp har stor chans att locka fullsatta läktare flera gånger om.

Flera av Papillions medlemmar har gått från C4-gymnasiets välrenommerade teaterutbildning till folkhögskolan i Katrineberg, kontakter har behållits, tanken med Papillion är att olika medlemmar ska kunna sätta upp nya verk under paraplynamnet.

- Det hade varit jätteroligt om Papillion kunde sätta upp något på varje Kristianstadsdagarna, säger Annamia Olvmyr som själv kommer att ta med sig namnet till Malmö senare i höst.

Lisa Appelqvist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.