Gymnasieeleverna skickas hem – undervisningen ska bedrivas på distans

Kristianstad Artikeln publicerades
”Vi har redan börjat förbereda oss på det här, men nu är det skarpt läge. Nu är det slut på skuggboxning – nu är det match”, säger Kenth Olsson.
Foto: Tommy Svensson
”Vi har redan börjat förbereda oss på det här, men nu är det skarpt läge. Nu är det slut på skuggboxning – nu är det match”, säger Kenth Olsson.

Gymnasieskolorna i Kristianstad kommer från och med onsdagen att bedriva sin undervisning på distans.

Tisdagen blir sista dagen på obestämd framtid som eleverna befinner sig i skolornas lokaler.

Kommunen lägger nu fullt fokus på att lösa situationen rent praktiskt. ”Nu är det skarpt läge”, säger utbildningschefen Kenth Olsson.

Beskedet från Kristianstads kommun kom på tisdagsförmiddagen, efter att statsministern och Folkhälsomyndigheten gått ut med rekommendationen att alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor bör hållas stängda och bedriva undervisningen på distans.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och från och med i morgon kommer det att bedrivas distansundervisning utanför skolans lokaler, om inget annat anges. Distansundervisningen kommer sedan att pågå så länge Folkhälsomyndigheten rekommenderar det, säger Kenth Olsson.

Beslutet gäller förutom de fem kommunala gymnasieskolorna också vuxenutbildningen, yrkeshögskolan, SFI och VLC. Högskolan Kristianstad har sedan tidigare ställt in lektioner på campus och gått över till nätbaserad undervisning.

De åtta fristående gymnasieskolorna avgör själva hur de ska bedriva sin verksamhet. Academedia, som driver fyra av dessa, meddelar på sin hemsida att även de inför distansundervisning.

Kristianstads kommun kraftsamlar nu för att lösa alla praktiska detaljer kring distansundervisningen. Kenth Olsson har gett kommunens utvecklingsavdelning direktivet att ställa in all ordinarie verksamhet för att helt fokusera på att stödja gymnasiet med förberedelserna.

– Vi kommer att sätta fullt fokus på hur vi ska få till en distansundervisning som ger bästa möjliga effekt för eleverna. På vilket sätt och exakt hur börjar vi planera nu, säger Kenth Olsson på tisdagsförmiddagen.

– Vi har redan börjat förbereda oss på det här, men nu är det skarpt läge. Nu är det slut på skuggboxning – nu är det match.

Beslutet är fortfarande färskt och det finns många utmaningar. Några frågetecken som behöver rätas ut är bland annat hur kommunen ska hantera yrkesprogrammen och gymnasiesärskolan, och hur personalens arbetssituation ska se ut.

– Vi tar oss ann detta nu. Vi kommer att lösa detta utifrån de förutsättningar som gäller.

Det blev många möten för Kenth Olsson under tisdagen för att informera om det nya som gäller från och med onsdagen.

Hur kommer det att fungera nu?

– Från och med onsdagen ska det vara distansundervisning på gymnasieskolorna. Eleverna får undervisning genom våra digitala verktyg. Vi har god förberedelse för detta. Man planerar för fullt ute i skolorna för detta.

Var sitter lärarna?

– Det som gäller för medarbetarna är att om man är frisk går man till arbetsplatsen och är man sjuk, eller visar symptom enligt Folkhälsomyndighetens beskrivning, stannar man hemma. Personal samlas på skolorna för att hantera undervisningen.

Hur fungerar de praktiska utbildningarna?

– Det ser ju olika ut, till exempel bryggeritekniker är lite annorlunda än matematik. Det tar säkert en del tid innan det har satt sig och blivit optimalt, men vi gör allt vi kan för att alla elever ska få så god undervisning som möjligt.

Hur ska eleverna ha idrottsundervisning?

– Jag har inget facit just nu, men det här fixar våra skickliga idrottslärare.

Hur har lärare och elever reagerat?

– Jag har inte fått något negativt till mig utan bara en del positivt.

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Anna Ekström (S), utbildningsminister, statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson under pressträffen i Stockholm.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning, Anna Ekström (S), utbildningsminister, statsminister Stefan Löfven (S) och generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson under pressträffen i Stockholm.

Rekommendationen om distansundervisning för samtliga gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor meddelades av statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

– Det här innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, men studera hemma, säger han.

– Vi kan i ett senare skede komma att behöva stänga förskolor och skolor, vilket därför förbereds.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att undervisning i gymnasieskolor inte ska bedrivas i skolans lokaler. Det motiveras bland annat med att gymnasieelever och studenter inte är i behov av omsorg.

– Det är inte motiverat att stänga grundskolor och förskolor över hela landet. Konsekvenserna av detta riskerar att bli stora, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Åtgärderna syftar till att minska smittspridningen.

Om det blir ett läge framöver där grundskolor behöver stängas, måste omsorgen för barn till föräldrar som exempelvis arbetar i sjukvården eller andra samhällsviktiga funktioner säkras, så att de inte behöver vara hemma.

– Samhället måste fortsätta att fungera, säger utbildningsminister Anna Ekström vid pressträffen.

Regeringen "blixtbereder" därför en tillfällig lagstiftning för att vara förberedd för en situation där även grundskolor stänger.

Matilda Ernkrans, minister för högre utbildning, berättar om åtgärder för att högskolestudenters ekonomi inte ska drabbas.

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, betalas studiemedel ut, säger hon.

Om även distansutbildning skulle ställas in så kommer högskolestudenter att få behålla redan beviljade studiestöd.

LÄS MER:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Kristianstadsbladet och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.