Annons

Beslut om nytt torg dröjer ytterligare

Förändringarna av Stora Torg dröjer åtminstone till nästa år. Orsaken är att utformningen fortfarande är oklar. De förslag som tre arkitektfirmor lagt betraktas som för omfattande och för dyra. – Förmodligen blir det en kompromiss eller en billigare lösning, säger tekniske chefen Lars Harald.
Kristianstad • Publicerad 8 augusti 2001

Frågan om det framtida Stora Torg har stötts och blötts sedan februari, då kommunstyrelsen erbjöd tre arkitektfirmor att komma in med förslag på hur en förändring av torget skulle kunna se ut. 100000 kronor vardera fick firmorna för besväret.

Förslagen presenterades någon månad senare, men skapade inte någon större debatt bland kommuninvånarna. Endast ett 30-tal privatpersoner och föreningar tog tillfället i akt att säga sin mening om förslagen som ställdes ut i Borgmästaregårdens fönster.

Annons

Vissa reagerade på att Ikaros skulle tas bort. Andra hade funderingar kring de beräknade kostnaderna, mellan 10 och 15 miljoner kronor. Men nu ser inget av förslagen ut att bli verklighet. Enligt tidigare uppgifter var det meningen att tekniska nämnden, som formellt ansvarar för förändringarna av Stora Torg, skulle anta ett av förslagen vid sitt möte i juni. Arbetet skulle sedan inledas under hösten. Pengar finns också avsatta i budgeten för en start nu.

Tekniske chefen Lars Harald förklarar dock att nämnden vid junimötet endast informerades om de olika tankarna. Istället ska byggnadsnämndens, tekniska nämndens samt kommunstyrelsens presidier träffas i augusti eller september för att diskutera tidsplan och utformningen av nya Stora Torg.

– Därefter ska frågan upp i budgetberedningen, där det förmodligen blir en diskussion om vilka prioriteringar som ska göras, säger Lars Harald. De förslagen som lagts är ganska omfattande och dyra att genomföra. Personligen tror jag inte att det som görs på torget hamnar i nivån 10-15 miljoner kronor. Nej. I budgeten finns endast sex miljoner kronor avsatta för ”centrumåtgärder”. Men då räknas även ombygget av Nya Boulevarden in.

Den summan ska dock inte tas alltför allvarligt, påpekar kommunstyrelsens ordförande Bo Kristiansson (s):

– Det är en bedömd kostnad, ingen hade räknat på vad arbetet med att förändra Stora Torg skulle innebära ekonomiskt, säger han.

Liksom Lars Harald konstaterar Bo Kristiansson att arkitektförslagen är kostnadskrävande och innebär större ingrepp än vad kommunen räknat med. Han anser dock att delar av dem bör utnyttjas i ett nytt förslag.

– Alla pekar exempelvis på att torget ska utnyttjas som en mötesplats, en resurs istället för bara en parkeringsplats. Och det stämmer överens om våra tankar om att reducera antalet bilar på torget, säger Bo Kristiansson. Kommunstyrelsens ordförande kan inte idag säga när Stora Torgs framtida utformning presenteras. Men målsättningen är fortfarande att arbetet ska vara slutfört till nästa sommar.

Ombygget av Nya Boulevarden inleds hur som helst under hösten. Rören i gatan är så skadade att de måste bytas ut.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons