Beslut redan före sommaren – E22-utbyggnad på väg

Med gemensamma krafter ska staten, fyra kommuner och Region Skåne bekosta utbyggnaden av E22. Ett beslut väntas redan före sommaren och om sex år är E22 motorväg från Malmö till länsgränsen i Valje.
Kristianstad • Publicerad 6 mars 2008
BILD: PETER ÅKLUNDH
BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

- Ja, det tror jag kan vara realistiskt. Jag är mycket optimistisk när det gäller E22, säger regionstyrelsens ordförande Jerker Swanstein (m).

När det i början av året stod klart att utbyggnaden av E22 stod högt på regeringens prioriteringslista sas det att ett beslut om finansieringen skulle tas i höst, i samband med infrastrukturpropositionen. Men nu säger Jerker Swanstein att han "inte blir förvånad" om beslutet tas redan före sommaren. Det är information han enligt uppgift ska ha fått i kontakter med finansdepartementet, där partikamraten Anders Borg är chef.

- Jag vill inte gå in på var jag har fått de här signalerna. Men vi har kontakter som gör att vi känner stor optimism i den här frågan. Det finns ett gehör hos regeringen, förklarar han.

Enligt de planer som finansminister Anders Borg och infrastrukturminister Åsa Torstensson presenterade i en debattartikel i januari byggs delar av E22 ut som 2+1-väg.

- Det är inte tillräckligt. Vi vill ha motorvägsstandard, förklarar Jerker Swanstein.

Kristianstads kommunalråd Bengt Gustafson (m) säger att mycket därför tyder på att det blir en uppgörelse, som innebär att staten tar kostnaden för sitt förslag medan kommunerna Kristianstad, Bromölla, Höör och Hörby samt Region Skåne bekostar en uppgradering till fyrfilig motorväg på de delar där staten föreslagit 2+1-väg.

- Det blir då en fyrfälts-väg som är 18,5 meter bred i stället för de normala 21,5 meterna, säger Bengt Gustafson.

Detta gäller delen mellan Hörby och Tollarp. Bro-mölla vill också att sträckan mellan Gualöv och Fjälkinge byggs om till fyrfälts-väg. Totalt beräknas kommunernas och Region Skånes investeringar uppgå till mellan 200 miljoner och 300 miljoner kronor. - Jag kan varken bekräfta eller dementera den delen, men sannolikt blir det inte en ops-lösning (offentlig-privat samverkan) som jag trodde tidigare, säger Jerker Swanstein.

Enligt Bengt Gustafson kommer regeringens beslut i vår innehålla ett konkret förslag och en tidsplan för utbyggnaden. Han ser fram emot beslutet, även om han egentligen inte tycker att det är rimligt att kommunerna och Region Skåne bekostar något som är ett statligt ansvar.

- Å andra sidan, får vi vägen så får vi också en befolkningstillväxt. Det vet vi, och det är nödvändigt för kommunen. Vi måste få folk som förvärvsarbetar och betalar skatt att flytta till kommunen, säger Bengt Gustafson. Så antingen sitter vi still och svälter, eller så gör vi något och växer.

Bengt Gustafson tror att en utbyggnad av E22 kan inledas redan i år. Jerker Swanstein är inte lika optimistisk, utan räknar med att arbetet inleds tidigast under 2009.

- Det blir i så fall söderifrån, där vissa delar i stort sett är klara. Däremot finns det en del i Linderöd där det fortfarande återstår en del oklarheter, säger regionstyrelsens ordförande.

Både är dock överens om att allt nu tyder på att E22 i Skåne kan vara motorväg år 2013-2014.

Matti Stenrosen

044-18 55 90

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.