Beslutet som hindrar en aktiv fritid

När ledsagningen försvinner kan han glömma både innebandy och styrketräning.Tv-stjärnan Dennis Ljunge anses inte behöva ledsagning efter programmet ”Mot alla odds”, där han med rullstol tog sig över en stor del av Afrika.– Att jag är verbal gör att kommunen tror att jag klarar av allting, säger han.
Kristianstad • Publicerad 20 mars 2013
Utan ledsagning och personlig assistent blir Dennis Ljunge inte bara fånge i sin lägenhet utan i sin egen kropp.
Utan ledsagning och personlig assistent blir Dennis Ljunge inte bara fånge i sin lägenhet utan i sin egen kropp.Foto: 
Verkade klara för mycket. I ”Mot alla odds” var Dennis Ljunge verbal och utåtriktad. Det kan ligga bakom beslutet att dra in hans ledsagare.
Verkade klara för mycket. I ”Mot alla odds” var Dennis Ljunge verbal och utåtriktad. Det kan ligga bakom beslutet att dra in hans ledsagare.Foto: Annica Jönsson

Dennis Ljunge blev känd för svenska folket i tv-­serien ”Mot alla odds”. Han var en av de funktionshindrade som tog sig tvärs över Afrika, men till slut blev det för tufft.

– Jag är extremt beroende av struktur runt omkring mig, eftersom det är något jag inte själv klarar av. Produktionen förstod inte detta och till slut kunde jag knappt röra kroppen. Jag hade inget annat val än att hoppa av, berättar han.

Glad och aktiv

Det tv-tittarna framför allt fick se var däremot en extremt verbal, glad och aktiv ung man.

– Min pappa brukar säga att det är mitt största handikapp. De som ser och hör mig tror inte att jag behöver någon hjälp alls. Kanske är det därför kommunen säger nej, säger han.

Men så enkelt är det inte. Dennis Ljunge är född med en cp-skada som bland annat gör honom rullstols­buren. Vissa kognitiva funktioner är också mycket kraftigt nedsatta.

– Att äta mat och borsta tänderna gör jag inte om inte någon säger till mig. Och att planera tar så oerhört mycket energi att kroppen helt stänger ner. Jag jobbar i Furuboda, men om bussen är försenad kan jag helt klappa ihop, förklarar Dennis Ljunge.

För att klara sitt dagliga liv har han tidigare haft hemtjänst och ledsagare. Problemen började när han i stället begärde en personlig assistent som skulle följa honom fler timmar.

Drog in ledsagningen

– Kommunen sa nej till det och när de ändå var igång bestämde de sig för att dra in min ledsagning, säger han.

Ledsagaren har bland annat hjälpt honom att komma iväg till rullstolsinnebandy och styrketräning, men nu kommer det att upphöra.

För att han överhuvudtaget ska få någon fysisk aktivitet hänvisas han då till sjukgymnast, men de stänger klockan 16. Det innebär att han inte hinner träna på helgerna eller de fyra vardagar han jobbar.

Enligt Dennis Ljunge har han tidigare varit med om att strukturen kring honom havererar.

– Jag får en enorm ångest över hur jag ska klara dagen och all energi går åt till det.

– Jag behöver åka till sjukhus allt oftare och till slut blir det en total krasch. Det är mycket billigare för alla om jag får behålla min ledsagare och om jag skulle beviljas assistent, säger Dennis Ljunge.

Kristianstadsbladet har förgäves sökt kommunens biståndshandläggare.

Maria Sällberg
Anders G Bergquist
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.