Besök av vänner från grannländerna

Ömsesidigt utbyte och nätverksskapande. Kristianstads nordiska vänorter har varit på besök.
Kristianstad • Publicerad 26 maj 2007

Det är kanske mer spännande att ha en vänort i Japan, USA eller Sydamerika. Men det är med våra nordiska grannar utbytena är som mest givande.

– Åtminstone när vi pratar om den kommunala världen. Där är strukturen så lika att det är lätt att låna idéer.

Det konstaterar Kristina Wikberg från finska Esbo som varit med i vänortsutbytet under sju år. Tillsammans med politiker och tjänstemän från Köge i Danmark, Kongsberg i Norge och Skagafjärdur på Island har hon och kollegorna i Kristianstad tillbringat två dagar med att lyssna på varandra och titta lite noggrannare på just Kristianstad.

Temat har varit stadsförnyelsefrågor och regionutveckling, vilket är något samtliga länder arbetar med.

Danmark har kommit längst, medan Norge valt en annan, mer frivillig väg. Sverige står lite mitt emellan medan Finland är i startgroparna. Minst av vännerna är isländska kommunen, men Gudmundur Gullhaugsson lyssnar noga.

– För oss som är så små är det viktigt att se hur andra arbetar.

Trots att kommunerna är olika sinsemellan, finns det många likheter. Konkreta idéer har följt med hem till de egna länderna efter vänortsutbyten. Danska Marie Staerke ser ytterligare en dimension:

– Det är roligt att se på det ur en historisk synvinkel. Hur olika vi alla har utvecklats utifrån en gemensam historia.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.