Bestfoods huvudkontor lämnar stan

Nu är det klart att Helsingborg får det nordiska huvudkontoret för Unilever/Bestfoods. 62 anställda på Bestfoods i Kristianstad berörs av flyttningen av verksamheten från Kristianstad. –Det positiva är att kontoret inte hamnade i Köpenhamn utan placerades i Helsingborg, säger Leif Nilsson, som skall svara för den nordiska marknadsdivisionen i det nya företaget.
Kristianstad • Publicerad 21 februari 2001
Helsingborg nästa. Leif Nilsson, Agneta Nilsson och Gunnel Cato redogjorde för beslutet att placera huvudkontoret i Norden för Unilever/Bestfoods i Helsingborg. Bild: WILLY ALM
Helsingborg nästa. Leif Nilsson, Agneta Nilsson och Gunnel Cato redogjorde för beslutet att placera huvudkontoret i Norden för Unilever/Bestfoods i Helsingborg. Bild: WILLY ALMFoto: 

–Verksamheten i Kristianstad blir kvar fram till sommaren nästa år, då företaget måste bygga nya lokaler i Helsingborg för att få plats med all personal. Dessutom är inte försäljningen av Blå Band till Campbell godkänd av EU.

–Det betyder att vi måste ha separata organisationer och det tar tid att få verksamheterna inom data och finans att komma in i Unilever. Hela administrationen blir kvar i de nuvarande lokalerna här i Kristianstad till nästa sommar. De delar av verksamheten i Kristianstad som flyttar över till Helsingborg är säljfunktionerna samt marknadsavdelningen. Successivt lämnar dessa delar kontorslokalerna på Tegelbruksvägen.

Personalen på Bestfoods fick på tisdagen informationen av kontorets placering av Nordenchefen Bernhard Deryckere.

–Att det blev Helsingborg är ingen större överraskning, säger Gunnel Cato från SIF-klubben. Ingen form av MBL-förhandlingar har ännu inte inletts. Vi har gått och väntat på ett beslut och äntligen har vi fått beskedet.

–Det är svårt att säga hur många som flyttar med till Helsingborg, säger Agneta Nilsson, personalchef på Bestfoods. Jag tror inte att det är så många som tänker pendla, då det är tolv mil till Helsingborg. Vi har en trogen personal och i januari noterade vi rekordsiffror för månaden. –Många som jobbar på säljsidan är vana att resa och då är kanske inte placeringen av kontoret lika viktigt, förklarar Leif Nilsson. För den delen av personalen är närheten till en flygplats det viktigaste.

–Vi har fullt förtroende för företagsledningen skall hjälpa personalen och se till det blir rättvisa villkor, säger Gunnel Cato.

Bestfoods som tidigare hette CPC har varit verksamt i Kristianstad sedan 1968 då företaget köpte Winborgs. Då flyttades kontoret från Bromma. Bestfoods eller CPC har väl inte sagt så mycket för Kristianstadsborna utan det är varumärkesgrupper som Knorr, Dextrosol, Maizena, Winborgs, Ambrosia och Heidelberg, som sagt mer.

Förutom att Leif Nilsson blir Nordenchef för marknadsdivisionen så kommer även chefen för storhushållsdivisionen Patrik Camele att hämtas från Bestfoods. Ansvarig för konsumentdivisionen på den svenska marknaden blir Patrik Andersson, bördig från Kristianstad.

eje.johansson

@kristianstadsbladet.se

fakta

n Unilever/Bestfoods:

Bestfoods har haft en omsättning på 1,5 miljard kronor på den nordiska marknaden varav 40 procent kommer från den svenska marknaden. Det betyder att företaget omsatt 600 miljoner i Sverige. Knorr är den största varumärkesgruppen och svarar för nästan 60 procent av omsättningen på den nordiska marknaden.

Det sammanslagna företaget Unilever/Bestfoods får en omsättning på drygt 32 miljarder dollar och slåss om andraplatsen med Philip Morris på världsmarknaden. Världens största livsmedelsföretag är Nestlé med en omsättning på 50 miljarder dollar. Campbell som skall överta Blå Band-märket från Unilever har en omsättning på 6,7 miljarder dollar.

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.