Annons

Bevattningsförbud i hela Kristianstads kommun: ”Nära gränsen”

Kommunen inför bevattningsförbud i hela kommunen med omedelbar verkan.
Kommunalt dricksvatten får inte användas till bevattning eller att fylla pooler och bassänger.
Digital Bas - första månaden gratis!
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Kristianstad • Publicerad 1 juni 2023
Bevattningsförbud införs i hela kommunen.
Bevattningsförbud införs i hela kommunen.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det torra vädret har lett till ett mycket stort vattenuttag, vilket gör att kommunen vid lunchtid på torsdagen införde ett bevattningsförbud med omedelbar verkan.

– Skälet är att vi är mycket nära den gräns vi får ta ut enligt den vattendom vi har. Det går väldigt mycket vatten just nu, säger Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.

Annons

Förbudet gäller användning av kommunalt dricksvatten för bevattning med spridare/slang/sprinklersystem. Man får inte heller fylla pooler, gäller både nedgrävda pooler och pooler ovan mark, eller bassänger. Att vattna blomkrukor och liknande med kanna är tillåtet.

Undantag gäller för bevattning av fritidsanläggningar där gräsplanerna används för idrottsverksamhet. Undantaget gäller både kommunala och föreningsägda anläggningar. Undantaget gäller i nuläget, poängterar Henrik Wester.

– Men ska vi kunna behålla det undantaget krävs det eftertänksamhet även där.

Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.
Henrik Wester, informatör på tekniska förvaltningen.Foto: Tommy Svensson

Samtliga vattenverk ligger nära gränsen för vad som kan tas ut, förklarar Henrik Wester. Därför måste kommunen vidta den här åtgärden.

– På det centrala vattenverket ligger vi väldigt nära tillståndsgränsen för vår vattendom och på de små verken är vi väldigt nära den tekniska gränsen, alltså kapaciteten för att pumpa ut vatten.

En prognos för hur länge förbudet kommer att gälla går inte att ge just nu, förklarar Wester.

– Det gäller tills vidare, tills vi meddelar annat och vi ser att vi har kontroll på distributionen av vatten helt enkelt.

Karolina AlfredssonSkicka e-post
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons