Bidrag till studieförbund ändras

Regionstyrelsen väntas stödja kulturnämndens förslag till nytt regelverk och struktur för överenskommelser om uppdrag mellan regionen och studieförbunden. De ska gälla från årsskiftet.
Kristianstad • Publicerad 3 april 2009

Några förbund har under flera år tappat stor verksamhet – något förbund har förlorat upp till en fjärdedel – utan att bidraget från regionen minskat på motsvarande sätt.

Detta har revisorerna kritiserat, det är svårt att motivera en skev fördelning.

Enligt det nya regelförslaget ska bídragen bygga på treåriga överenskommelser och ge en bättre balans mellan kraven på möjlighet till justering och behoven av långsiktighet hos bidragsmottagaren.

I praktiken kommer det att innebära minskat anslag för några studieförbund som förlorat verksamhet, medan andra får ett höjt anslag efter att ha släpat efter i flera år.

Det är vanligt att förbunden satsar på verksamhet i de större städerna, på bekostnad av utbudet på mindre orter. Med det nya förslaget till ersättning kan kulturnämnden använda mellan 4 och 10 procent av beloppet för att stimulera geografisk spridning och krav på verksamhet i ett visst antal kommuner.

Frågan ska efter regionstyrelsen vidare till fullmäktige.

Gunilla Ingels
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.