Annons

Bilägare krävd på chockbelopp

Paret Willy Premberg och Karin Svensson i Kristianstad trodde inte sina ögon när de fick fakturan. Bilprovningen begärde 22 500 för utebliven besiktning.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2009
Karin Svensson med chockfakturan för den uteblivna besiktningen av hennes Renault Megane. Bilder: Bosse Nilsson
Karin Svensson med chockfakturan för den uteblivna besiktningen av hennes Renault Megane. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Karin Svensson med chockfakturan för den uteblivna besiktningen av hennes Renault Megane. Bilder: Bosse Nilsson
Karin Svensson med chockfakturan för den uteblivna besiktningen av hennes Renault Megane. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Foto: 
Bilprovningen begärde 22 500 av Karin Svensson.
Bilprovningen begärde 22 500 av Karin Svensson.Foto: 

Karin Svenssons Renault Megane skulle besiktigas klockan 10.55 den 11 december i fjol, men paret missade tiden och kom till Bilprovningen först dagen efter. De fick då en ny tid samma dag klockan 10.35. Bilen besiktigades och godkändes och allt var frid och fröjd - tills på måndagen.

Då damp räkningen för den missade tiden den 11 december ner i parets brevlåda. "Följande belopp ska vara oss tillhanda senast 20090214" stod det på räkningen, följt av beloppet 22 500.

Annons

- Helt otroligt, säger Willy Premberg. Som betalningsmottagare stod Svea Ekonomi, inte Bilprovningen, så paret misstänkte att de blivit utsatta för en bluff och polisanmälde fakturan. Därefter kontaktade de Kristianstadsbladet för att slå larm.

Tidningen fick kontakt med Anna-Lisa Källsten på Bilprovningen i Stockholm. Hon bekräftar att företaget anlitar Svea Ekonomi för den här typen av betalningar, men kan efter kontroll konstatera att något blivit fel - väldigt fel.

- Hur har de fått till den här fakturan, frågar hon sig och kommer snart fram till att felet begåtts hos Bilprovningen i Kristianstad. De skulle ha debiterat paret 150 kronor för den missade tiden den 11 december. Anna-Lisa Källsten faxade fakturan till Kristianstad, där Margreth Jönsson genast tog tag i saken.

- Det har blivit totalt fel. Det var inte alls medvetet. De ska egentligen betala 150 kronor, men vi tycker att detta är så tråkigt så de slipper, säger hon och berättar att fakturan makulerats.

Willy Premberg andas lättat ut när Kristianstadsbladet vidarebefordrar beskedet.

- Så det var ett olycksfall i arbetet då och ingen bluff, säger han och småskrattar.

Karin Svensson konstaterar att det lönar sig att vara misstänksam.

- Vi förstod ju att något var galet, säger hon.

Peter Maunula 044-185556
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons