Annons

Bilar byter ägare – på lärares arbetstid

Barn- och utbildningsförvaltningens e-postsystem BUF On-Line används inte bara för skolsnack. Lärare och rektorer använder systemet även för att sälja och köpa saker av varandra. Allt från hästar och kaniner till hus, vapen och bilar bjuds ut. På arbetstid.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001

– Den typen av verksamhet hör inte hemma på BUF On-Line, säger en förvånad och irriterad Heléne Svensson, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

BUF On-Line har byggts upp för att elever och personal inom skolans värld lätt ska kunna ha kontakt med varandra via elektronisk post eller på så kallade chatkonferenser. Totalt 11000 användare har tillgång till systemet, som är stängt för utomstående.

Annons

På BUF On-Line finns också mycket information för lärare och rektorer i deras arbetet. Exempelvis ligger förslaget till ny organisation där, för att berörda ska kunna läsa det och reagera. I den del som endast personal har tillgång till finns också en avdelning som kallas för Saker & Ting. Det är en slags annonssida, där lärare, rektorer och annan personal köper och säljer olika varor.

Den intresserade kan välja bland flera hundra annonser om allt från sängar, hundvalpar, datorer, hästar och kaniner till bilar, lägenheter och till och med hus.

Annonseringen sker till största del på arbetstid. I måndags klockan 13.43 bjöds exempelvis en Mercedez Benz av 1994 års modell ut till försäljning. 129000 kronor ville säljaren ha. Dagen efter, klockan 11.57 kom det första svaret på annonsen.

Klockan 10.17 fredagen den 8 december i fjor la en person ut ett jaktvapen, en ombyggd studsare modell 96, till försäljning för 1500 kronor. Verksamheten strider mot kommunens IT-policy, som slår fast att personalen får använda datorer och andra arbetsredskap endast för tjänsteändamål. Allt annat är otillåtet. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Heléne Svensson (s) blir bestört när hon får höra om handeln på BUF On-Line.

– Det här, som är helt nytt för mig, ska man definitivt inte syssla med på BUF On-Line. Det systemet har skapats för att vara till hjälp i arbetet och ska inte användas för privat verksamhet över huvud taget, säger hon irriterat.

Nämndens vice ordförande, kristdemokraten Michael Anefur, förklarar att det kan finnas tillfällen då anställda även på arbetstid kan behöva sköta ärenden av privat natur.

Exempelvis boka ett tandläkarbesök eller höra efter hur en operation har gått.

– Men att ägna arbetstid åt att köpa och sälja är inte rimligt. Det är inte sådant vi har arbetsredskap och personal till, säger han. Jag har svårt att se vad Saker & Ting har i vårt system att göra. Den pedagogiska chefen Hans Olsson, som också ansvarar för BUF On-Line, vet.

Han berättar att behovet av att kunna köpa och sälja växte fram och att man därför beslöt sig för att öppna den avdelningen, eller brevlådan som han säger, för flera år sedan.

– Tanken var att där skulle säljas typ urvuxna skridskor, gamla skidor och annat av den kalibern. Det är inte konstigare än att man på en arbetsplats har en anslagstavla där folk kan sätta upp små lappar om saker som är till salu, förklarar Hans Olsson.

Annons

Att det idag finns möjlighet att köpa lägenheter, bilar för 100000-tals kronor och vapen på Saker & Ting visste han inte.

– Jag är inte inne och lusläser allt som skickas in, men är det så att verksamheten passerat gränsen ”fyra vinterdäck” måste vi kanske ta bort den här brevlådan. Jag ska ta mig en ordentlig titt på det nu, säger Hans Olsson.

matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons