Bildkavalkad visar Nosaby genom åren

När Nosaby församling på söndag arrangerar hemvändardag passar studiecirkeln Nosaby kyrka och bygd på att presentera en fotoutställning kring livet i Nosaby genom åren.
Kristianstad • Publicerad 7 augusti 2004

Det är en ambitiös presentation av livet i Nosaby man kan se på utställningen i Nosaby församlingsgård. Flygbilder som berättar om församlingens utveckling blandas med bilder på konfirmandgrupper och skolfoton från Hammars skola. En skarp iakttagare med blick för livet i Nosaby hittar både det ena och det andra på bilderna. På en av bilderna från skolgården på Hammars skola, årgång 1943-44, sitter till exempel en liten knatte, i golfbyxor och rufs i håret, på huk. Den här pojken skulle bli en av Sveriges främsta orkesterledare och musiker – han heter Ingmar Nordström!

Det är Karl-Eric Wohlin och Alvar Karlsson som håller i utställningen.

Studiecirkeln som arbetat i flera år har som mål att göra en bok om Nosaby församling genom århundraden. Kartor visar församlingens geografiska utbredning genom åren.

Kyrkan har självklart en central plats i utställningen. Och kartor och fotografier och kopior på gamla dokument berättar historien om hur Nosaby nya kyrka byggdes och senare invigdes av biskopen Wilhelm Flensburg 1875. Men även andra delar av samhället porträtteras i gamla bilder.

Vem minns i dag Björklunds nejlikeodling som startade efter inspiration från en hemvändande Amerikafarare? Nejlikeodlingen var under en epok en stor industri i Nosaby. Och så var det gamla korvkiosken som låg där långtradarna numera tankar diesel på Volvos parkering i Hammar. Just korvkiosken har en speciell historia. När de glada ungdomarna på 50-talet återvände från lördagsdansen i Fjälkinge stannade taxibilarna i en strid ström vid korvkiosken i Hammar. Orsaken till den stora populariteten var att kiosken, som låg i det som var gamla Nosaby kommun, hade tillstånd att sälja också grillad, eller stekt korv. Det hade nämligen på den tiden inte korvgubbarna och gummorna i Kristianstads kommun. I stan fick invånarna nöja sig med en kokt variant. Massor av bilder, massor av minnen. Men också lite luckor här och där. Och nu hoppas Karl-Eric Wohlin och Alvar Karlsson att alla de som kommer till hemvändardagen i Nosaby också har minnet med sig och kan hjälpa till att sätta namn på de frågetecken i konfirmandgrupperna, skolklasserna eller fotbollslagen som fortfarande finns.

På hemvändardagen finns också möjlighet att beskåda församlingens kyrksilver och få tips om hur man ska kasta sig ner i historiens annaler och finna anfädrar i det skånska knektregistret.

Per Erik Tell

044 – 18 55 00

per.erik.tell@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.