Annons

Bilhandlaren nekade till brott när åtalet lästes upp i rätten

En före detta bilhandlare i Kristianstad nekade som väntat till brott när rättegången mot honom inleddes i Kristianstads tingsrätt på tisdagen. Bilhandlaren står åtalad för grovt skattebedrägeri för inkomståret 1991 samt grov oredlighet mot borgenärer vid en bodelning 1995.
Kristianstad • Publicerad 19 september 2001

Rättegången väntas pågå i upp till fem dagar och avslutas först i nästa vecka med åklagarnas och försvararnas slutpläderingar. Advokaten Göran Rise har kommit hem till Sverige från Spanien för att försvara bilhandlaren mot skatteåtalet i tingsrätten, parallellt med att han försvarar en annan misstänkt ekobrottsling i hovrätten i Malmö. Advokaten Sven Fagrenius försvar bilhandlaren mot misstanken om grov oredlighet mot borgenär. Rättegången började med att chefsåklagare Jörgen Lindberg läste upp åtalet för grovt skattebedrägeri. Bilhandlaren lämnade inte in någon självdeklaration för 1991. Han blev därför skönstaxerad. En skatterevision avslöjade dock att han skulle betalat cirka 2,4 miljoner kronor mer i skatt. Upptaxeringen fastställdes av länsrätten, men har nyligen överklagats till kammarrätten. Större delen av beloppet består av reavinstskatt på en aktieförsäljning för 6,6 miljoner kronor i ett bolag i Kristianstad. Bilhandlaren försvarar sig med att han trodde att han fick kvitta bort reavinsten mot en lika stor förlust som han gjort på en fastighetsaffär på Gran Canaria. Chefsåklagare Jörgen Lindberg hävdar att bilhandlaren inte fick kvitta bort reavinsten. Jörgen Lindberg tvivlar dessutom på att bilhandlaren verkligen gjort någon förlust i Spanien. Advokat Göran Rise invänder att det finns lagliga möjligheter att kvitta bort reavinsten och att bilhandlaren därför varit i god tro, samt att bilhandlaren verkligen förlorat minst 6,6 miljoner kronor på en fastighetsaffär i Spanien. Misstanken om grov oredlighet mot borgenärer hänger samman med en bodelning som bilhandlaren gjorde 1995 med sin dåvarande hustru innan han emigrerade till spanska solkusten. Chefsåklagare Pär Andersson anser att bilhandlaren skulle tagit upp den tillkommande skatteskulden i bodelningen. – Men det kunde han ju inte göra, eftersom han inte kände till skulden, utan trodde att skönstaxeringen var riktig, påpekar advokat Sven Fagrenius. Bilhandlaren var häktad i sin frånvaro och begärd utlämnad från Spanien när han frivilligt återvände och anmälde sig på polishuset i Kristianstad i slutet på september. Han greps och satt sedan häktad i två veckor innan rätten frigav honom i väntan på rättegången. lennart.svenezon @kristianstadsbladet.se

Av Lennart Svenezon 044-185568
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons