Bilimportörer i stort momsfusk

Omfattande momsfusk vid bilimport har avslöjats i samband med razzior av Skattekontoret i Kristianstad.
Kristianstad • Publicerad 19 augusti 2004

– Det handlar om ett antal härvor där moms för flera miljoner kronor undanhållits. Flera utredningar pågår och vi tror att fusket är utbrett, säger Katarina Andersson, informatör på Skattekontoret i Kristianstad.

Det är ett antal företag i norra Skåne som varit föremål för utredningarna.

– Två företag i nordöstra Skåne har undanhållit moms om totalt cirka 2 miljoner kronor och skall betala skattetillägg med sammanlagt 425000 kronor. Ytterligare granskningar hos ett tiotal företag pågår.

– Jag vill inte kommentera dessa under den pågående utredningen. Så mycket kan jag säga att i några av dessa utredningar har företagen ifråga använt såväl svenska som utländska bulvaner för att undanhålla moms, förklarar Katarina Andersson. Hon hävdar att företagen medvetet gjort sig skyldiga till momsfusk. Gemensamt för de aktuella fallen är att företagen felaktigt använt undantagsreglerna för vinstmarginalbeskattning.

– Man har helt enkelt struntat i gällande regler. Därigenom har man betalt in betydligt mindre moms än vad man skulle göra, säger Katarina Andersson.

Vinstmarginalbeskattning innebär att företaget endast redovisar moms på försäljningsvinsten istället för, som annars, på försäljningspriset. Undantagsreglerna, som är tydligt utformade, används bland annat när ett företag köper begagnade varor från en privatperson. Varor som företaget sedan säljer vidare. Skatteverket har under flera år känt till att fusket vid bilimport varit omfattande och utbrett.

Därför ägnar verket mycket tid och resurser åt att kontrollera, både genom revision och skrivbordskontroll och att moms vid handel inom EU redovisas korrekt.

Katarina Andersson vill inte berätta om Skattekontoret i Kristianstad polisanmält bilföretagen.

– Det kan jag inte göra eftersom det hela är sekretessbelagt. När det handlar om större undanhållna belopp är Skatteverket skyldigt att överväga om brottsanmälan ska göras.

Lars Åström

044 – 18 55 53

lars.astrom@kristianstadsbladet.se

Vinstmarginalbeskattning

För att få använda vinstmarginalbeskattning i de aktuella fallen krävs att ett svenskt företag köper en begagnad bil från en privatperson eller ett företag inom EU som på fakturan har redovisat sin försäljning enligt motsvarande regler. I annat fall ska vanliga momsregler användas, det vill säga full moms ska tas ut och redovisas vid försäljningen i Sverige.

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.