Billigare mat, mer kryddad

Även om det inte är andra slevar i grytan har Södra Kasern bytt namn till Söderfyran. Och ett annat företag står bakom – med nästan 20 procent billigare mat.
Kristianstad • Publicerad 15 februari 2008
Nadja Safi och Sahar Shahab är på besök från Österänggymnasiet ska provsmaka maten. – Vi har platstallrikar och platsglas, lättare att bära, tycker de.
Nadja Safi och Sahar Shahab är på besök från Österänggymnasiet ska provsmaka maten. – Vi har platstallrikar och platsglas, lättare att bära, tycker de.Foto: 
Rebecka Persson, till vänster, och Therese Svensson klagar inte på maten, däremot på portionerna– När det är kycklingfilé får man bara ta en per person, säger Rebecka Persson. Inga-Lill Bengtsson Bilder: Peter Åklundh
Rebecka Persson, till vänster, och Therese Svensson klagar inte på maten, däremot på portionerna– När det är kycklingfilé får man bara ta en per person, säger Rebecka Persson. Inga-Lill Bengtsson Bilder: Peter ÅklundhFoto: 
Matsalen har blivit ljusare och luftigare sedan scenen försvann. Långborden har ersatts av bord där eleverna kan sitta gruppvis om åtta.
Matsalen har blivit ljusare och luftigare sedan scenen försvann. Långborden har ersatts av bord där eleverna kan sitta gruppvis om åtta.Foto: 

Sedan vårterminens början ansvarar rikstäckande Fazer Amica AB för personal och drift av Söderfyran. Företaget är inte nytt i stan. Sedan flera år tillbaka är står det för maten i Skånehuset.

Inne i Söderfyrans matsal har den stora scenen försvunnit, så även långborden. I stället kan eleverna sitta i grupper om åtta.

Något som risats av en del.

- Därför ska vi sätta in några långbord för dem som vill ha det, säger Helena Stridsberg, köksansvarig.

Hon är en av flera som ingår i personalen och gjorde så även under Staffan Johanssons tid.

Vad är skillnaden på maten nu och före jul?

- Tidigare ägnade vi oss även åt showmat, vilket i och för sig var roligt. Men nu kan vi fokusera på skolmaten helt och hållet, förklarar hon.

På skoltidningen Elites hemsida pågick under en tid en omröstning om skolmaten.

Då blev det dött lopp mellan de som tyckte maten var bättre och de som tyckte den var sämre. En mindre andel tyckte att den är likadan som tidigare.

Om enkäten stämmer överens med verkligheten är osäkert. De elever som så vill kunde rösta flera gånger. Vid en snabb rundfrågning bland några elever är de flesta nöjda. Flera säger att maten smakar bättre, är mer kryddad. Systemet med vatten i kannor som gärna blir slabbigt har berott på en försenad leverans av en vattenmaskin. Som nu serveras både vatten med och utan bubbel. Juicen är borta, men ekologisk mjölk finns.

Kristianstadsbladet hade för en tid sedan några insändare med klagomål på mat och personal. Helena Stridsberg verkar inte vara ledsen för det. Hon tycker eleverna är jättehärliga och välkomnar deras åsikter.

- Att debatten drog igång beror nog på pirogerna, säger hon. Pizza och piroger verkar vara det största bekymret, även om det är av mindre omfattning.

Ibland sätter personalen upp en skylt med texten "rekommenderat antal" när det vankas bland annat kycklingfiléer, köttbullar, piroger och pizza.

- Man ska ju ha annat på tallriken också. Men i de flesta fall får de gärna återkomma och hämta mer - utom när det gäller pizza och piroger.

Orsaken är ugnarna. På varje bleck får det bara plats fyra portioner i taget.

- När vi har pannbiff kan vi tillaga 20 portioner på varje bleck, säger Helena Stridsberg. Restaurangen serverar eleverna på Christian 4:s gymnasium, Söderportgymnasiet och Riksgymnasiet.

- Det stora bekymret vi har är trots allt närheten till fik och McDonalds här i centrala stan.

De drar. Oavsett vilken mat som serveras på Söderfyran.

Inga-Lill Bengtsson

044-18 56 13

ingalill.bengtsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.