Bilträff lockade långväga gäster

I lördags var det T-fordsträff på Stora Torg i Kristianstad. Äldsta bilen var 94 år gammal och hade färdats i två dagar från Oslo.
Kristianstad • Publicerad 16 augusti 2004
Henry Ford har förgyllt livet för många bilälskare. Här sitter han själv i miniatyr längst fram på en T-Ford från 1910. Bild: PER ROSENQVIST
Henry Ford har förgyllt livet för många bilälskare. Här sitter han själv i miniatyr längst fram på en T-Ford från 1910. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 
T-Fords träff på Stora Torg i Kristianstad i lördags. Knut Olsen från Oslo hade den äldsta bilen från 1910. Bild: PER ROSENQVIST
T-Fords träff på Stora Torg i Kristianstad i lördags. Knut Olsen från Oslo hade den äldsta bilen från 1910. Bild: PER ROSENQVISTFoto: 
Gunnar Bengtsson, Ingemar Andersson och Anders Söderlind kom till Stora Torg i lördags för att titta på T-Fordar.Bild: PER ROSENQVIST
Gunnar Bengtsson, Ingemar Andersson och Anders Söderlind kom till Stora Torg i lördags för att titta på T-Fordar.Bild: PER ROSENQVISTFoto: 

– Det är första gången vi är så här långt nere i Sverige. Det tog oss två långa dagar att komma hit, men det var det värt. Sådana här träffar är alltid trevliga – intresset för bilarna gör att alla är på samma nivå och har roligt tillsammans, sa Knut Olsen från Oslo. Han visade upp sin T-Ford, också kallad pedalford, från 1910.

Inte bara norrmän var på plats i lördags. Även holländare, amerikaner och engelsmän hade färdats över hav och land för att få se andras skönheter och visa upp sina egna. De som arrangerar träffen är paret Eva och Bertil Lundgren. Bilarna och dess ägare kommer att under en veckas tid bo på Bäckaskogs slott. Eva och Bertil menar att sammankomsten är unik.

– Vi har samlat trettioen T-Fordar och det är nog första gången någonsin man kan se så många T-Fordar på samma gång. Vi är medlemmar i klubben Hälsinge Ford T, berättar Eva Lundgren.

Bertil och Eva har själva ordnat träffen genom att bjuda in vänner som har T-Fordar, som i sin tur har vänner som har T-Fordar. Och på så sätt har det blivit en stor samling bilar.

– Många av amerikanarna som är här har dessutom rötter i norra Skåne. Men några av dem och några av engelsmännen har aldrig varit i Sverige tidigare och aldrig så nära Ryssland, så det tycker de är spännande, skrattar Eva.

Eva och Bertils motorintresse tar sig även andra uttryck. Bertil berättar om vad de samlar på därhemma.

– Vi har tjugo motorcyklar och elva bilar, varav två är T-Fordar och en är en A-Ford, säger han med ett leende som sträcker sig från öra till öra. Bertil är också mycket intresserad av historien kring Henry Ford – bilarnas fader.

– 1896 gjorde han en racerbil som gick som fortast 144 kilometer i timmen. 1904 kom den första forden till Sverige. Så småningom ville han göra en bil som alla kunde ha råd att köpa och då gjorde han T-forden. Mellan 1908 och 1927 gjordes femton miljoner exemplar, berättar Bertil.

Holländarna Piet-Wim Peetoom, Cees Castricum och Arie Spaansen hade i lördags lite problem med sin bil.

– Det är något fel på kondensatorn. Men vi är mekaniker allihop så det fixar vi nog snart. Det är kul att vara här och träffa folk med samma intressen – och med samma problem, säger Piet-Wim med ett skratt.

Tidigare under veckan hade bilarna varit på flera utflykter, bland annat till Wanås, Vinslöv, Olofström och Jämshög. Under söndagen skulle T-fordarna åka på en Österlenrunda och på måndag en tur till glasbruk i trakten.

En sista chans att titta på T-fordarna kan man få på Öppet hus på Laholms Stadshotell, tisdag kväll.

Agneta Bergkvist

044-18 55 00

agneta.bergkvist@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.