Blandade känslor för förslaget i Kristianstad

I Kristianstad tas Anna Hedborgs förslag emot med tveksamhet. –Personligen är jag tveksam till det här. Det är ett avsteg från den generella välfärden, säger Göran Wagermark, omsorgsnämndens ordförande.
Kristianstad • Publicerad 26 januari 2001
Göran Wigforss, Degeberga. Ja, jag tycker att försäkringslösningar är bra.
Göran Wigforss, Degeberga. Ja, jag tycker att försäkringslösningar är bra.Foto: 
Birgit Wigforss, Degeberga. Nej, jag tycker det ska vara som förr med en huvudman.
Birgit Wigforss, Degeberga. Nej, jag tycker det ska vara som förr med en huvudman.Foto: 
Tycker du att man bör införa obligatorisk äldreomsorgsförsäkring? Ann-Marie Persson, Kristianstad. Ja, det tycker jag eftersom äldreomsorgen har blivit satt åt sidan.
Tycker du att man bör införa obligatorisk äldreomsorgsförsäkring? Ann-Marie Persson, Kristianstad. Ja, det tycker jag eftersom äldreomsorgen har blivit satt åt sidan.Foto: 

Anna Hedborgs utspel har väckt blandade känslor. Äldreomsorgen är kommunens ansvar tycker somliga. Andra tycker att ett system med en försäkringslösning är en trygghet för medborgarna och skulle skapa större valfrihet.

I Kristianstad tycker vare sig Göran Wagermark, Barbro Kärrstrand, omsorgsnämndens vice ordförande, eller Roland Eriksson, ordförande för Byggnads Kristianstad, att förslaget verkar genomförbart i praktiken.

–Det verkar inte alls genomtänkt, känner jag spontant, säger Barbro Kärrstrand.

Göran Wagermark menar att det här förslaget är ett steg mot ett samhälle med försäkringslösningar istället för allmänna skattemedel. –Jag tycker att vi ska klara av sjukvården och äldreomsorgen genom skattemedel, säger han. Jag applåderar inga försäkringslösningar. Vi har åtagit oss ansvaret för äldreomsorgen och då måste vi klara det också.

Anna Hedborg skriver i debattartikeln att ”Med en försäkring skulle medborgarna veta att de har rätt till god äldreomsorg till en kostnad som de klarar.”

Men rätten till god äldreomsorg finns redan, tycker Göran Wagermark.

–Finns det ett behov av omsorg så finns det också en valfrihet, säger han. Och eftersom det finns ett förbehållsbelopp har man idag, oberoende av inkomst, rätt till samma äldreomsorg.

–Personer utan inkomst riskerar att inte få del av äldreomsorgen i det här förslaget, säger Wagermark. Även Barbro Kärrstrand ställer sig frågande till vad som händer med personer utan inkomst och menar att Hedborg nog får komma med något mer konkret.

Från fackligt håll har också åsikterna varit blandade. Svenska Kommunalarbetareförbundets ordförande Ylva Thörn säger i ett pressmeddelande att hon är positiv till förslaget.

Men Roland Eriksson, ordförande i Byggnads Kristianstad, är skeptisk till att det skulle vara speciellt gynnsamt för deras medlemmar.

–Vår filosofi är ju att man ska klara det med allmänna skattemedel. Det behövs kanske göra något åt äldreomsorgen men spontant tycker jag att förslaget verkar lite drastiskt, säger Roland Eriksson.

terese.cristiansson

@kristianstadsbladet.se

Tycker du att man bör införa obligatorisk äldreomsorgsförsäkring?

Av Terese Cristiansson 044-185536
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.