GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Blekingetrafiken vill satsa på Pågatåg

Blekingetrafiken vill komma igång med Pågatågstrafik så fort som möjligt. Men för att få fram pengarna till trafiken får andra satsningar stryka på foten.
Kristianstad • Publicerad 6 december 2012

För bara ett år sedan ansåg Blekingetrafiken att Pågatågstrafiken inte var prioriterad. Men nu svänger bolaget om och i sin verksamhetsplan för nästa år föreslår man nu en satsning på Pågatåg från Kristianstad fram till Karlshamn med start i december nästa år.

– Vi har fått politiska signaler och vill tillgodose dessa. Därför har vi flyttat undan ett antal andra satsningar som vi velat göra men vi tycker att Pågatågstrafiken är viktigare nu, säger Hans Jonasson som är VD för Blekingetrafiken.

Det saknas 7,3 miljoner kronor för att kunna finansiera trafiken till Karlshamn. Bolaget får inte mer pengar utan tvingas slopa andra satsningar som till exempel utökningen av helgtrafiken med Öresundstågen, utökningen av trafiken mellan Olofström och Älmhult och mellan Karlshamn och Växjö. Även planerna på servering på Öresundstågen ser ut att grusas.

– Det är priset man får betala för att få Pågatågstrafik, säger Hans Jonasson.

Ett pris som kommunalrådet i Sölvesborg, Heléne Björklund (S) tycker är rimligt.

– Pågatågstrafik skulle betyda väldigt mycket för Sölvesborg och Blekinge. Jag ser det som en tillväxtskapande åtgärd, säger hon.

Det är Region Blekinge som äger Blekingetrafiken. I nästa vecka ska regionstyrelsen mötas och efter det ska Blekingetrafikens förslag skickas ut på remiss till kommuner och landsting. Sedan kommer ärendet tillbaka till styrelsen och i mars eller april väntas ett beslut om man ska satsa på Pågatågstrafiken eller inte.

Maria Sällberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs mer