Blinka lilla stjärna där...

Nu får Kristianstad en möjlighet att se 1 000 ljusår ut i universum. Högskolan Kristianstad har inrättat ett rymdobservatorium på Näsbyfältet. Nu kan rymden visas i direktsändning i astronomiundervisningen. Men skolor och andra organisationer är också välkomna till observatoriet.
Kristianstad • Publicerad 24 maj 2002
Sikta mot stjärnorna. Högskolan Kristianstad har fått helt andra förutsättningar att bedriva undervisning i astronomi i och med rymdobservatoriet på Näsbyfältet, berättar Jonas Persson, docent i fysik. Urban Ericksson, astronomilärare på högskolan, håller med. Bild: TOMMY SVENSSON
Sikta mot stjärnorna. Högskolan Kristianstad har fått helt andra förutsättningar att bedriva undervisning i astronomi i och med rymdobservatoriet på Näsbyfältet, berättar Jonas Persson, docent i fysik. Urban Ericksson, astronomilärare på högskolan, håller med. Bild: TOMMY SVENSSONFoto: 

Av Jimmy Vulovic 044–18 55 55 Högskolan Kristianstad erbjuder kurser både i astronomi och astrobiologi. Den förstnämnda handlar om universums uppbyggnad och stjärnhimlens mysterier. Nu till hösten startar en sådan omstartar en sådan kurs både på kvällstid och distans. Astrobiologikursen handlar om de biologiska förutsättningar för liv som finns i rymden. Kursen omstartar till våren. Observatoriet kommer att vara till stor nytta i båda kurserna. – Nu har vi möjligheten att bedriva en annan typ av undervisning när vi har observatoriet här ute, säger Jonas Persson, docent i fysik på Högskolan Kristianstad. Genom att koppla upp observatoriet till datorer kan man via kameror få in rymden i klassrummet - i direktsändning så att säga. – Då kan vi direkt visa på bilderna vad så är där, säger han. Observatoriet är kanske inte så stort, men det är kraftfullt ändå, berättar Jonas Persson. Det har en kupol på 2,5 meter i diameter och når omkring 1 000 ljusår ut i rymden. Förutom observatoriet har högskolan införskaffat ett portabelt planetarietält. – I tältet kan vi projicera stjärnhimlen. Vi kommer att vända oss framför allt till skolor för att presentera astronomi på ett intressant sätt. Men andra organisationer är också välkomna, säger Jonas Persson. Han berättar också att planetarietältet kommer att förevisas på Kulturhuset Barbacka på lördag mellan 11.00 och 14.00. jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.