Blommande näsduksträd i Gärds Köpinge

Kristianstad • Publicerad 22 maj 2007
Näsduksträdets skönhet uppstår genom det lilla blomhuvudet som omges av två vita, olika långa, stödblad. BILD: PETER ÅKLUNDH
Näsduksträdets skönhet uppstår genom det lilla blomhuvudet som omges av två vita, olika långa, stödblad. BILD: PETER ÅKLUNDHFoto: 

Ett näsduksträd, Davidia involucrata, lär vanligtvis bli 15 år innan det blommar. Och hemma hos Henry och Greta Elofsson i Gärds Köpinge har nu trädet för första gången slagit ut i full blom och översållas med vita näsdukar, blommornas hängande blad.

– Vi hade en blomma i fjor, nu är det hundratals, säger Greta med ett leende. Näsduksträdet kan bli 8– 10 meter högt och trivs i mullrik jord.

Det kommer ursprungligen från Kina och räknas fortfarande som en exklusivitet i vårt land.

Botaniska trädgården i Göteborg har två exemplar och beskriver trädets obestridliga skönhet främst genom att varje litet blomhuvud omges av två vita stödblad som var för sig är olika långa.

I Gärds Köpinge är trädgården makarna Elofssons stora intresse och mellan de stenlagda gångarna står det ena trädet mer ovanligt än det andra, omgivet av växter av allehanda slag och dammar med både guldfiskar och grodyngel.

– Grodorna släpper vi ut i trädgården, de håller rent från sniglar, säger Henry som också har sina duvor i ett hägn.

Karin Hallengren

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.