Blommorna riskerar att vissna vid strejk

De sommarblommor som ska pryda kommunens parker hotas av den stundande strejken. Kommunen hoppas på dispens för att få vattna över 150000 växthusväxter.
Kristianstad • Publicerad 7 maj 2003

Vårens penséer blommar färggranna i Tivoliparken. Tanken är att de snart ska få sällskap av sommarens många växter. Men den stundande strejken med anledning av konflikten mellan Kommunal och Svenska Kommunförbundet kan få konsekvenser även i växtriket.

– Redan efter ett dygn är det en del plantor som stryker med, efter två dygn ytterligare några, och efter fyra till fem dagar behöver vi inte komma tillbaka hit, säger Johann Prommersberger, växthusarbetare i Kristianstad. Han är själv medlem i Kommunal, men hans inställning till det varsel om strejk som lagts är kluven.

– Strejken har ett bra syfte, men samtidigt känner jag för växterna, säger han.

På kommunens personalkontor pågår arbetet med att söka dispens för att få utföra en del av de arbetsuppgifter som snart kan komma att blockeras, när strejken utvidgas.

Att vattna plantorna är en av de uppgifter som förhandlingschef Ingvar Forsberg hoppas få dispens för. Andra uppgifter är kontroll och reparation inom vatten- och reningsverken samt fastighetsskötsel.

– Vi måste kunna garantera Kristianstadsbornas vattenförsörjning, säger Ingvar Forsberg. Han hoppas på snabba svar från Kommunal på dispensansökningarna.

–  Hittills har vi sökt dispens för personliga assistenter och det har gått ganska snabbt. Nu är det över 60 kommuner som varslats om strejk så det kan säkert ta längre tid för Kommunal att hantera alla ansökningar, säger Ingvar Forsberg.

Under måndagen deltog han i ett möte i Stockholm med representanter från Svenska Kommunförbundet. I mötet deltog också representanter för de kommuner där Kommunals medlemmar redan tagits ut i strejk, och de kommuner som varslats om strejk inom den närmaste tiden.

– Frågeställningarna är desamma i samtliga kommuner. En del saker som andra kommuner nu har erfarenhet av hade vi inte tänkt på, säger han och berättar att en sådan sak var toalettpappersförsörjningen i till exempel skolor.

– Papperet tar snabbt slut och då måste eleverna ha med sig eget, säger han.

Eva Emmelin

044-18 56 13

eva.emmelin@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.