Annons

Bo Kristiansson hoppade av resan

ABK:s studieresa till Paris blev kort för styrelsens ordförande Bo Kristiansson (s). Redan innan sällskapet nådde Danmark hoppade Kristiansson av och vände hem. – Jag har fått flera obehagliga telefonsamtal, och det finns gränser för vad man kan och vill ställa upp på, förklarar han.
Kristianstad • Publicerad 23 augusti 2001

När bussen till Kastrup stod beredd utanför AB Kristianstadsbyggen i måndags morse fanns Bo Kristiansson på plats tillsammans med övriga styrelsen, ledningen och kommunstyrelsens vice ordförande Christer Ewe (m). Fyra dagars studiebesök i Paris väntade.

Samtliga steg på, men när sällskapet kom fram till Kastrup var Bo Kristiansson inte längre med. Han lämnade sällskapet redan innan bussen nådde Danmark och återvände hem till villan i Vä. Där har han sedan befunnit sig, utan att svara på sin hemtelefon. När Kristianstadsbladet når Bo Kristiansson förklarar han att han i förra veckan fick flera obehagliga telefonsamtal efter Pierre Månssons debattartikel om hur det går till på ABK:s studieresor. Därför bestämde han sig sent på söndagen att stanna hemma.

Annons

– Jag får ganska ofta obehagliga telefonsamtal. Men ibland går de över gränsen. Jag vill inte utsätta mig, och framför allt inte min familj, för det.

Exakt vad samtalen har gått ut på säger Bo Kristiansson inget om. Han vill inte heller kommentera om det är han som fått de mordhot som ABK:s VD Tore Nyquist tidigare hänvisat till.

De obehagliga telefonsamtalen är inte polisanmälda.

– Nej. Jag har vid ett tillfälle gjort en polisanmälan, och angav då även vem som ringde, men efter tre månader lades ärendet ner, förklarar Kristiansson Att han trots sitt beslut fanns på plats utanför ABK:s kontor i måndags morse, och dessutom tog plats i bussen mot Kastrup, förklarar Bo Kristiansson med att han ville informera de övriga styrelsemedlemmarna om att han stannade hemma och varför. Eftersom han visste att VD Tore Nyquist skulle ansluta till sällskapet först senare ville han också finnas där för att svara på eventuella frågor från massmedia.

– Men jag hoppade inte av på grund av turbulensen kring bolaget. Det betonade jag för styrelsemedlemmarna, säger ABK:s ordförande.

Vid samtal med Bo Kristiansson, ABK:s ledning och styrelsemedlemmar har ingen nämnt att Bo Kristiansson inte deltar i studieresan i Paris. Inte heller framgår det av Christina Anefurs ”resebrev” som publiceras i en vidstående artikel.

Bo Kristiansson betonar dock att han inte har ljugit om sin ”frånvaro”. Han har heller

inte ålagt övriga styrelsemedlemmar om att hålla tyst om det, hävdar han.

– Jag har sagt så här, att får de en direkt fråga så uppmanar jag ingen att ljuga, förklarar han. Hemma i Vä har Bo Kristiansson kunnat följa vad som skrivits och sagts om ABK:s studieresor och om företagets vägran att lämna ut handlingar till bland annat Kristianstadsbladet. Han förstår, säger han, att personalen har hamnat i ett dilemma när ledningen är i Paris.

Han kan dock inte göra något, trots att det är styrelsen som är ansvarig när det gäller utlämnande av handling.

Annons

– Ytterst, ja. Men styrelsen har antagit en arbetsordning som säger att det är VD:n som handhar sådana frågor. Det är först om handlingar inte lämnas ut av VD:n, som styrelsen prövar frågan. Är det ytterligare material att få ut, så ska ni naturligtvis få det.

Kristiansson har också noterat att många ringt till Kristianstadsbladets Jourhavande reporter och haft synpunkter på ABK:s studieresor. Någon förståelse för synpunkterna har han inte.

– Nej, jag tycker fortfarande att ABK och dess ledning ska åka ut och skaffa kunskaper. Det är oerhört viktigt.

Diskussionen handlar kanske mer om hur resorna genomförs än att de görs. Kan du ha förståelse för att det sticker i ögonen på Kristianstadsborna när det dricks vin för 579 kronor flaskan klockan elva på morgonen och att champagnen som beställs kostar 1300 kronor flaskan?

– Ja, men jag vänder mig emot bilden där vi alla framstår som suputer. Så blir det när man generaliserar.

Bo Kristiansson planerar att fortsätta sin ledighet veckan ut. Arbetet som kommunstyrelsens ordförande får alltså vänta.

– Ja, jag har – av naturliga skäl – inget inbokat den här veckan, säger han.

matti.stenrosen

@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons