Bo Lundgren vill lagstifta inför framtida finanskriser
Det handlar om att dagens kris i USA också har sitt ursprung i en fastighetsbubbla. Bo Lundgren var som skatte- och finansmarknadsminister med och sanerade den svenska ekonomin i början av 90-talet, då den borgerliga regeringen i samarbete med socialdemokraterna stiftade ett antal lagar som gjorde det möjligt för staten att stötta bankerna.
- Lagstiftningen var avsedd att vara tillfällig, så den lyftes bort 1996 och vi var tillbaka i nolläget. Jag har efterlyst den lagstiftningen sedan dess, säger han och berättar att det handlar om att ge staten redskap att hantera krisbanker.
- Så att krisen inte leder till att hela den svenska ekonomin kommer i gungning. Det har stor betydelse för alla medborgare, förklarar han.
Enligt honom är den amerikanska krisen allvarlig, men inte alls lika allvarlig som den svenska 90-talskrisen.
- Den var hemmasnickrad och berodde på spekulationsekonomin under andra hälften av 80-talet. Som det ser ut nu är det svenska systemet i grunden stabilt, men genom lagstiftning skulle staten snabbt kunna gå in och agera om en eller ett par banker får problem, säger han.
Hur troligt är det att den lagstiftning du efterlyser blir verklighet?
- Det finns ett förslag och regeringen jobbar med det. Min artikel syftar till att det ska gå så snabbt som möjligt och att vi får en tillräckligt skarp lagstiftning.
Peter Maunula