Boende på området var inte inbjudna
Tanken med det lokala utvecklingsavtalet för Gamlegården är att koppla samman staten och den kommunala nivån.
Olika konkreta insatser ska göra så att fler Gamlegårdsbor ska kunna försörja sig själva, göra bättre ifrån sig i skolan, må bättre, känna trygghet och delta i samhällslivet. Frukostmötet på Kvarnen igår syftade bland annat till att bilda tre så kallade tvärgrupper, som på olika sätt ska arbeta med de här frågorna.
Men flera av deltagarna för de kommunala och statliga verksamheterna reagerade på att inga boende på Gamlegården fanns representerade på det första mötet.
- Det är naturligtvis viktigt att majoritetsbefolkningen, som jag utgår från är av utländsk härkomst, finns representerat i det här arbetet. Exempelvis i form av invandrarföreningar och liknande, sa en av deltagarna.
ABK:s vd Leif Persson, reagerade också.
- Vi har många mycket engagerade hyresgäster på Gamlegården. De måste vara med i detta. Det är de som känner verkligheten, sa han. Lena Hagerman, koordinator i satsningen, höll med om vikten av att få med Gamlegårdsborna, men betonade samtidigt att avtalet rör samarbetet mellan statliga och kommunala myndigheter. Dessutom finns "underifrånperspektivet" med i arbetet i form av representanter för familjehuset, IT-stugan och andra verksamheter på Gamlegården, sa hon.
- När jag skulle bjuda in till det här mötet så hamnade jag i en diskussion med mig själv. Skulle jag bjuda in imamen? Kyrkan? Invandrarföreningar? Det blev för många, sa Lena Hagerman. Det är också viktigt att när man går ut och engagerar människor, så måste man vara tydlig med vad projektet innebär och vad resultatet förväntas bli. Annars är det risk att människor bli missnöjda och desillusionerade.
Lena Hagerman förklarade också att hon inte lägger sig i om de olika tvärgrupperna bjuder in intresserade Gamlegårdsbor i sitt arbete. Men någon klar linje för hur Gamlegårdsborna ska informeras om arbete tycks inte finnas:
- Tja. Kristianstadsbladet kommer att skriva om projektet. Dessutom har vi information på hemsidan. Lena Hagerman och Radovan Javurek, ordförande i integrations- och arbetsmarknadsnämnden, betonade att projektet inte enbart ska ses som något som görs för Gamlegården. Genom projektet ska kunskap skaffas och erfarenheter tas som sedan kan användas i Kristianstads kommun i övrigt.
Tvärgrupperna ska träffas en gång per månad under det kommande året. I februari 2009 ska arbetet - åtminstone i sin första del - vara klart.
Matti Stenrosen
044-18 55 90
matti.stenrosen@kristianstadsbladet.se