Bonde åtalas för levande lockfågel

Kristianstad • Publicerad 25 maj 2005

En storbonde från Kristianstadstrakten åtalades på tisdagen för att han satt ut en fångstbur med en levande duva som lockbete på sina marker.

Länsöverdirektör Lise-Lotte Reiter beskriver i sin anmälan om jaktbrott fällan som "en typisk hökbur med en konstruktion som hindrar en duvhök från att komma ner i buren utan att utlösa fällan". Hon konstaterar också att länsstyrelsen inte lämnat lantbrukaren det tillstånd som fordras för att fånga duvhök med hjälp av levande lockbete.

Lantbrukaren försvarar sig med att buren varit avsedd för att fånga kråka, skata och mård, inte duvhök. Han framhåller i polisförhöret också att han inte har problem med duvhök på markerna, samt att duvan var både välmående och välskött. Han berättade också att han fått flera skator och kråkor i fällan när den varit gillrad med duva, dock inte någon duvhök eller annan rovfågel. Chefsåklagare Pär Andersson menar att lantbrukaren brutit mot jaktlagen genom att sätta ut fällan utan tillstånd samt att den inte varit märkt med typ och utsättarens namn och adress.Lennart Svenezon

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.