Borden till Ålafestival är fullbokade

Borden inne i tälten är redan fullbokade till årets Ålafestival i Åhus. Och det trots att ålälskarna får lugna sig till lördagen den 3 augusti innan den nionde upplagan av Ålafestivalen bryter ut.
Kristianstad • Publicerad 22 juli 2002

Av Ann Charlott Molin 044-289349 Torget är stort och många platser finns också utanför tälten. – Vi har redan sålt många fler biljetter jämfört med samma tid i fjol, säger en nöjd Bengt Klingheim som kan konstatera att ”Världens största ålagille” blivit ytterligare en tradition längs den redan traditionsfyllda ålakusten. För att inviga nya generationer i ålagillets smakupplevelser bjuds, liksom förra året, alla under 18 år att provsmaka på olika sorters ål. Till de cirka 1000 betalande gästerna som beräknas delta i gillet på det medeltida torget, serveras rökt ål, ålasoppa, kokt ål, stekt ål, luad ål och äppelkaka till dessert. Sven-Erik Tenghagen och hans familj ska svara för den kokta ålen. Och ålen ska han fånga själv, så ålafiskare han är vid Holmaboden i Juleboda. – De första ålarna har jag redan fångat. Och homman ligger ute nu och väntar på fler, berättar Sven-Erik Tenghagen när Kristianstadsbladet besöker honom två veckor före det stora ålagillet på torget. – Det har varit idealiskt väder med värme och relativt hög vattentemperatur fram till mitten av juli. Då lockas ålen ut från sjöarna till havet. Sjunker vattentemperaturen några grader nu veckorna fram över kan man inte önska sig bättre förutsättningar för ålfiske. Men vattentemperaturen får inte gå ner mot tio grader. Då flyr ålen kusten lika snabbt som badgästerna. Ålfisket vid Holmaboden har kommit igång minst två veckor tidigare än normalt på grund av Ålafestivalen, enligt Sven-Erik Tenghagen. – Men det är först när våra kolleger längre upp efter ostkusten kommit igång ordentligt som vi får en föraning om hur fångsterna här nere kommer att bli längre fram. Redan finns tecken som inte verkar särskilt hoppfulla. De är rapporterna från dem som tidigt fiskar ål i insjöar och kanaler som visar magra resultat. Sven-Erik Tenghagen började redan som 11-åring att följa med pappa Svante ut i fiskebåten. Under ungdomsåren hade han andra intressen och senare tog den egna golvläggarfirman all tid. De senaste femton åren har suget ner till Holmaboden blivit allt större och nu när sonen Anders tagit över alltmer av golvrörelsen kan Sven-Erik ägna mer tid åt ålfisket och egna gillen. Det är också först i år som han och övriga familjen har tid att satsa på Ålafestivalen. När årets Ålafestival inne i Åhus är avklarad är det dags för familjen Tenghagen att börja förbereda sina egna gillen i ålaboden från 1700-talet. Här trampas ännu samma golvtiljor som för 300 år sedan och stora rummet är bevarat i sitt ursprungliga skick. Endast lite ny färg på putsväggarna har kommit till. Den 1 september väntas de första gästerna och den 15 november får höststormarna och mörkret ensamma ta över efter avslutad gillesäsong. – Min fru och jag har precis lika roligt som gästerna på ålagillena, utan sprit, försäkrar Sven-Erik Tenghagen. Holmaboden fick nytt vasstak vid en renovering år 1948. Just nu är vassläggaren igång med att lägga ett nytt tak, som garanterat ska hålla i nya 50 år. nyheter@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.