Borgarna kritiska till intern utvärdering

Efter sammanslagningen av turist- och fritidsnämnden och kulturnämnden 1999 har kultur- och fritidsförvaltningen verkat som en organisation. Efter ett och ett halvt år vill nu nämnden utreda hur sammanslagningen har fungerat. Arbetar förvaltningen som en enhet? Eller kvarstår två förvaltningskulturer?
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2001

Det har nämnden gett förvaltningschef Bengt-Åke Kjell i uppdrag att ta reda på. Senast i slutet av april ska han redovisa sina slutsatser för nämnden.

Den borgerliga oppositionen i nämnden gillar inte tanken på att förvaltningschefen själv är den som ska utreda organisationen. –Man kan inte utvärdera sin egen verksamhet. Det blir alltid en objektiv bedömning. Vad den här utvärderingen än kommer fram till kommer den alltid att ifrågasättas, säger nämndens vice ordförande Nils-Arne Bidsell (m).

Socialdemokraternas Inger Lundahl slår ifrån sig kritiken:

–Vi kommer att göra en större undersökning senare, och då ta in en utomstående konsult. Nu vill vi bara ha svar på några mindre frågor, och det klarar förvaltningschefen, säger hon. Varför det är värdefullt att göra en mindre undersökning först, och en större som tar upp samma frågor senare kan hon inte svara på. Bidsell är kritisk även till planerna på två utredningar. –En organisationsutredning ställer alltid till oro. Att göra det två gånger är bara dumt. Först ska personalen ha ont i huvudet och sedan i bena, säger han.

De borgerliga partierna protesterade mot majoritetens beslut genom att lämna in en protokollsanteckning. Där skriver de att kommunens personaldirektör Leif Rülf borde göra utvärderingen tillsammans med Kjell.

malin.ullman

@kristianstadsbladet.se

Av Malin Ullman 044-18 56 13
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.