GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Börje Kjellquist tar kortlekar på allvar

Spelkort har gjort Börje Kjellquist till en hängiven samlare.Hemma i villan på Brädvägen i Everöd har han över 3000 kortlekar i sitt specialinredda samlarrum.
Kristianstad • Publicerad 1 februari 2003
Vita vantar på är det som gäller när kortleken har guldkant och är från 1860.
Vita vantar på är det som gäller när kortleken har guldkant och är från 1860.
Foto: 
Hängiven samlare. Börje Kjellqvist i Everöd har en passion här i livet: spelkort.Bilder: Per Rosenqvist
Hängiven samlare. Börje Kjellqvist i Everöd har en passion här i livet: spelkort.Bilder: Per Rosenqvist
Foto: 

– Jag gjorde ett fynd på Vanneberga loppis i somras, säger han. Det kostade mig en femma och kortleken är från början av 1900-talet. Det dyraste exemplaret av en intakt kortlek har han gett över tretusen kronor för. – Men det är ändå svårt att värdera en kortlek. För mig kan den av olika anledningar betyda väldigt mycket, för en annan samlare betydligt mindre. Det hänger bland annat ihop med hur mycket tid och letande man har lagt ner på att finna just det exemplaret. Börje Kjellquist var kassör i idrottsföreningen hemma i Everöd under 80-talet och det var då han inredde ett eget rum hemma i bostaden för det arbetet. När hans spelkortssamlande blev allvar på 90-talet var rummet som gjort för alla hans prylar. För det är inte bara kortlekar i ask efter ask som kräver sitt utrymme, utan många, många andra saker. Allt med kortleksmönster på är av intresse. Det står otaliga glas med mönster av spader, hjärter, klöver eller ruter på hyllor alldeles under taket. Bakom datorn sitter brickor och tavlor med stora spelkort som mönster. Två hela väggar är täckta med hyllor som rymmer pärm efter pärm med samlarkort. Ett kassaskåp samt en rejäl gammal köpmansdisk hyser obrutna kortlekar med stämpelpapper, alla med 52 kort och två jokrar. – Fotohörnen att fästa korten med är en dryg utgift, men nu kommer jag över 500 stycken för 29 kronor, kommenterar han. Ordningssinne är en viktig egenskap för en samlare som kommit upp i Börjes volym. Han sorterar sina objekt med stor noggrannhet och har också katalogiserat sina kort. – Jag gör en kopia av kortet, färglägger bilden och fyller i alla uppgifter. Arbetet är tidskrävande, men samtidigt livsavgörande för ett heltidsarbetande fackombud. – Hade jag inte haft korten att koppla av med så hade nog hjärtinfarkten varit ett faktum, säger han. För när han kliver in i sitt samlarrum är det bara spelkorten som gäller. Samlandet har inte bara gett honom otaliga minnen och roliga upplevelser, det har också resulterat i mängder av material. Numera har han så många kort och kortlekar att han säljer vidare till andra. Degeberga samlarmarknad och saker- och tingmarknaden under långlördagar inne i Kristianstad är sådana tillfällen. Men en samlare är kort och gott en människa som samlar. Vykort från gamla Kristianstad, en äkta Elvis-autograf(?), böcker, tidningar, skivor och lotter är annat som får Börje Kjellquists hjärta att slå snabbare. Fotnot: Samlarserien. Är du själv en samlare eller känner någon som samlar på en speciell sak är du välkommen att höra av dig till Kristianstadsbladet via e-post eller brev. Karin Hallengren 044-289130 karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

Everöd
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.