Annons

Bråkstäver samlas på Regionmuseet

Det är när vi säger fel som nya ord skapas, som höron till exempel. Magnus Lönn samlar in dem och sparar dem till sina utställningar och böcker.
Kristianstad • Publicerad 7 november 2003
För Magnus Lönn kan ett skrivbord vara ett bord med blyertspennor som ben. BILD: WILLY ALM
För Magnus Lönn kan ett skrivbord vara ett bord med blyertspennor som ben. BILD: WILLY ALMFoto: 
En sked ord, tack.
En sked ord, tack.Foto: 
– Vissa tycker att en bokstav är fyrkantig, jag tycker den är mångkantig och lite busig, säger Magnus Lönn med ordvilla på huvudet.
– Vissa tycker att en bokstav är fyrkantig, jag tycker den är mångkantig och lite busig, säger Magnus Lönn med ordvilla på huvudet.Foto: 

Lutad mot väggen står en kvast, men inte med borst utan blyertspennor.

– Någon som såg den sade att man kan skriva rent med den, ler Magnus Lönn.

Annons

Han är scenograf och dramatiker på Byteatern i Kalmar och hans huvud är fullt av ordlekar. Det visar sig också i utställningen Tingens teater som öppnar på Regionmuseet på söndag och pågår till och med den 1 februari. Det är en populär utställning som redan varit på flera ställen i landet och är bokad ända fram till våren 2006.

Det barn brukar fastna för är skrivbordet som verkligen går att skriva med, eftersom benen är pennor. Magnus Lönn ska skriva en fyrradig dikt på pappret under bordet, men han vill inte göra det med publik. Då kan han inte koncentrera sig.

Kanske känner någon igen bokstavstemat. Regionmuseet har tidigare visat Buller om huller och Palaver på grenesiska som Magnus Lönn gjort tillsammans med Björn Ed. Tingens teater har han gjort själv. Bland annat har han samlat ihop pennstumpar från skolbarn och byggt nya bokstäver av dem, inramade av handskrivna brev och lappar.

– Att skriva på datorn är bra och utvecklande, men något händer när vi inte längre formar egna ord med händerna. Med ny teknik förlorar också människan något, säger Magnus Lönn.

Över huvud taget vill han släppa fram lusten och ändra om bokstäverna så att orden blir nya. Varför heter det öron och inte höron till exempel? Det undrade hans son Andreas och Magnus Lönn skrev en dikt som hörselskadade uppskattade. Själv funderar han just nu på varför det inte finns ett ämne som heter fantastik när det finns matematik och gymnastik. Det håller han på att skriva en bok om.

Men lek med ord är inte bara kul utan ger också självförtroende. Han tror att många mår dåligt idag för att de inte kan uttrycka sig.

– Man ska vara noga med hur man klär sina egna tankar. Kanske behöver man sy egna ord. Man får tillåta sig vad som helst. Då får man också modet att säga vad man tycker.

Ingela Rutberg

044-18 55 65

ingela.rutberg@kristianstadsbladet.se

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons