Annons

”Brand” var glöd i en överhettad kompressor

Branden i en av Kristianstadsortens Lagerhusförenings, KLF, silo var inte så omfattande som man först befarade. –Nej, egentligen var det ingen brand säger företagets vd Björn Leander. Det handlade om en överhettning i en kompressor och det som förstördes var den överhettade kompressorn samt 10 kilo spannmål.
Kristianstad • Publicerad 19 januari 2001

Men Björn Leander är glad över det räddningspådrag som Räddningstjänsten i Kristianstad drog igång på torsdagskvällen.

–Man hade ju Karpalundsbranden i färskt minne och vågade inte ta några risker. Det kunde ju trots allt bli en omfattande brand, säger han.

Annons

Det var i torsdags eftermiddag, som en anställd höll på med arbete i en silo.

–Den anställde skulle göra sluttömningen i silon och för att kunna suga ut det sista så används en kompressor. Han tyckte att sugen lät konstigt och upptäckte att det kom ut glöd. Eftersom man befarade att glöd följt med spannmål upp i silon så ringde man räddningstjänsten i Kristianstad, berättar Björn Leander.

När denna kom till platsen så kände man brandrök men upptäckte inga glöder.

För att kunna få ut spannmålen på ett säkert sätt var räddningstjänsten tvungen att lägga in kolsyra i cisternen. Därför beställdes kolsyra från Malmö och vid 19-tiden var en tankbil med gasen på plats i Kristianstad.

Sedan gick allt med en rasande fart och timmen före midnatt var allt räddningsarbete klart.

lars.astrom

@kristianstadsbladet.se

Av Lars Åström 044-18 55 53
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons