Brandorsaken ännu okänd

Det var på lördagen ännu okänt vad som orsakade branden på Pub Banken i Kristianstad i fredags. Polisen misstänker att den var anlagd, men eventuella gärningsmän kan ringas in först efter den tekniska undersökning som inleds på måndag.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005

Polisen förhörde under lördagen personer som gjort iakttagelser i närheten av restaurangen innan branden startade vid sextiden på fredagsmorgonen.

På måndag inleds den tekniska undersökningen för att fastställa brandorsaken. Innan denna är klarlagd arbetar polisen efter hypotesen att branden var anlagd.

– Teknikerna tog en första titt på brandplatsen i går (fredag). Men på grund av de giftiga gaserna och hettan kan de inte arbeta på platsen förrän efter helgen, säger kriminalinspektör Göran Persson, till TT. När branden utbröt låg fyra män och två kvinnor och sov i en övernattningslägenhet i anslutning till restaurangen på andra våningen.

De fyra männen fördes till Centralsjukhuset i Kristianstad med rökskador, brännskador och blessyrer. Samtliga hade på lördagen fått lämna sjukhuset. Kvinnorna hade svåra rökskador och fördes till Blekingesjukhuset i Karlskrona för att få behandling i tryckkammare. Båda har fått stanna kvar på sjukhuset för vård. Banken Pub&Restaurang ägs av två bröder som också äger en restaurang i Eskilstuna. Denna drabbades av ett brandattentat så sent som på Valborgsmässoafton i år.

Ytterligare en brand inträffade på fredagen i Kristianstad. Strax efter klockan 23 kom ett larm om att det brann i en fordonstvätt vid ambulansgaraget vid Centralsjukhuset.

– Vi misstänker på goda grunder att den branden var anlagd. Den tekniska undersökningen inleds på måndag och eventuella kopplingar till branden i Banken kommer att utredas, säger inre befäl vid Kristianstadspolisen, Eskil Jemn, till TT.

Enligt honom fanns det på lördagen därför inga gripna eller misstänkta för någon utan de båda bränderna i Kristianstad på fredagen.

Ewa Lindén (TT) och Peter Maunula (Kb)

Kristianstad
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.