Bränneriet har blivit destilleri

Det gamla potatisbränneriet i Nöbbelöv från 1967 har blivit spannmålsdestilleri.– Jag säger fortfarande fel själv med jämna mellanrum, säger fabrikschef Krister Asplund. Men nu är Nöbbelöv ett destilleri som levererar finsprit i stället för råsprit till Åhus.
Kristianstad • Publicerad 21 maj 2005
40 meter högt är destillationstornet i Nöbbelöv som gör skillnaden mellan råsprit och finsprit. Bilder: OLOF ABRAHAMSSON
40 meter högt är destillationstornet i Nöbbelöv som gör skillnaden mellan råsprit och finsprit. Bilder: OLOF ABRAHAMSSONFoto: 
Vetestruten fyller dagligen på med 500 ton höstvete.
Vetestruten fyller dagligen på med 500 ton höstvete.Foto: 
Tidsplanen höll och budgeten höll. I går invigde vd Bengt Baron och affärsområdeschef Ketil Eriksen med förenade krafter det nya destilleriet.
Tidsplanen höll och budgeten höll. I går invigde vd Bengt Baron och affärsområdeschef Ketil Eriksen med förenade krafter det nya destilleriet.Foto: 
Komikern David Batra underhöll vid den officiella invigningen med alla anställda.
Komikern David Batra underhöll vid den officiella invigningen med alla anställda.Foto: 
Har bytt Åhus mot Nöbbelöv. Stefan Olsson är processoperatör i anläggningens hjärta, driftscentralen.
Har bytt Åhus mot Nöbbelöv. Stefan Olsson är processoperatör i anläggningens hjärta, driftscentralen.Foto: 
– Tankarna innehåller mäsk, som får jäsa i 48 timmar, berättar Mikael Runesson, ansvarig för Nöbbelöv destilleriet.
– Tankarna innehåller mäsk, som får jäsa i 48 timmar, berättar Mikael Runesson, ansvarig för Nöbbelöv destilleriet.Foto: 
Invigningsdagen till ära hade nya skylten kommit upp på västra fasaden.
Invigningsdagen till ära hade nya skylten kommit upp på västra fasaden.Foto: 

I går invigdes det nya destilleriet som gör det möjligt för V&S Absolut Spirits att öka kapaciteten från nuvarande tillverkning av 76,1 miljoner liter vodka per år till 125 miljoner liter.

Det är bara en vecka sedan företaget tog första spadtaget till en ny satellitfabrik i Åhus och det är framgångarna med vodkan ut över världen som ställer krav på ökade tillverkningsmöjligheter. Aldrig tidigare har det sålts mer Absolut Vodka än nu.

Vd Bengt Baron från V&S Group och nytillträdde affärsområdeschef vid V&S Absolut Spirits, Ketil Eriksen, kom båda ner från Stockholm för att medverka vid den officiella invigningen.

Alla 280 anställda i Åhus och Nöbbelöv var på plats för att delta i festligheterna, vilket med andra ord betydde att tillverkningen vid båda fabrikerna för ovanlighetens skull stod stilla. Ombyggnaden och tillbyggnaden av destilleriet i Nöbbelöv påbörjades redan 1999 och det handlar om en investering på 320 miljoner kronor.

– I flaskor räknat ökar vi tillverkningen från 100 miljoner till 143 miljoner flaskor per år, berättar Krister Asplund. Eller från tre till 4,5 flaskor i sekunden.

Till anläggningen kommer dagligen 500 ton höstvete. Ansvarige Mikael Runesson tar med pressen på en rundvandring och beskriver hur vetet mals och blandas med vatten och enzymer till mäsk. Därefter tillsätts jäst och jäsningen pågår i 48 timmar.

– Efter jäsningen har mäsken en alkoholhalt på cirka tio procent, berättar han. Den färdigjästa mäsken destilleras till råsprit, som har styrkan av 85 volymprocent. Genom kontinuerlig destillation i det nästan 40 meter höga destillationstornet renas råspriten till finsprit.

– Hela processen tar tre dygn, förklarar Mikael Runesson. Och restprodukten är drank.

Slutligen transporteras sedan spriten till Åhus för att smaksättas och tappas på flaska.

Dranken säljs i flytande form till traktens bönder som djurfoder. För att underlätta avsättningen av drank har nu en fodertork byggts på området.

– En annan viktig förändring är att vår energianvändning har halverats i och med byggandet av det nya destilleriet. Jag vågar säga att Nöbbelöv är en av världens mest moderna och energieffektiva destillerier, konstaterar Mikael Runesson. Det har vi åstadkommit genom värmeåtervinning med en unik värmepumpsteknik. Hjärtat i Nöbbelövsanläggningen är driftscentralen, varifrån operatörerna sköter hela tillverkningen. Stefan Olsson från Åhus har bytt arbetsplats från Åhus, där han arbetat sedan 1987, till Nöbbelöv.

– Vi är fyra processoperatörer per skift och sammanlagt 43 anställda, säger han. Kvällar och helger betyder det att vi bara är fyra personer som sköter hela anläggningen.

Det fick i sin tur komikern David Batra att travestera Winston Churchills berömda uttalande: att aldrig förr har så få tillverkat så mycket sprit till så många!

Han pratade om vodkan som Sveriges största exportframgång och kom till Nöbbelöv för att vara med om invigningen av världens modernaste spritanläggning.

– Men vet ni vad försäljningsframgången beror på? frågade han publiken. Jo, när man på krogarna frågar om det ska vara något att dricka så svarar besökarna alltid: Absolut! Och V&S Absolut Spirits vill fortsätta att växa. Receptet heter ökad produktutveckling (nya smaker), ökad marknadsföring och nya marknader (exempelvis Kina).

Kapaciteten i och med den nya anläggningen ökar med nästan 50 procent.

– Men funderingar på nästa utbyggnad finns redan, konstaterar fabrikschefen.

Karin Hallengren

044-18 56 48

karin.hallengren@kristianstadsbladet.se

NÖBBELÖV
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.