Annons

Brist på obduktionstekniker väntas

Det väntas bli brist på obduktionstekniker framöver. Flera av landets runt 100 obduktionstekniker går snart i pension. Medelåldern i yrket är 51 år. Samtidigt minskar ständigt antalet obduktioner. För 40 år sedan obducerades så gott som alla avlidna, medan bara 20 procent av alla avlidna obduceras idag.
Kristianstad • Publicerad 11 juni 2001

Samtidigt som de förestående pensionsluckorna i yrket behöver fyllas igen, blir det allt mindre för yrkeskåren att göra. Antalet avlidna som obduceras har blivit allt färre sedan 60- och 70-talet då så gott som varje avliden person obducerades. – Det skedde en drastisk nedgång av antalet obduktioner när obduktionslagen infördes 1976, som innebär att man måste ha de närståendes samtycke för att göra en obduktion, säger Otto Ljungberg, verksamhetschef för kliniken för patologi och cytologi i Malmö.

– Efter 1976 har antalet obduktioner fortsatt minska stadigt. Nu obduceras ungefär 20 procent av alla som avlider, säger han.

Annons

Han tror att nedgången har att göra med en ständigt pågående attitydförändring bland allmänheten.

– Jag tror att allt fler tycker att det är obehagligt med obduktioner av deras anhöriga. När det handlar om en onaturlig dödsorsak, som vid brott, behöver inte anhöriga tillfrågas. Då är det polismyndigheten som avgör om det blir obduktion.

Obduktionsteknikerna Eskil Larsson har jobbat sedan 1969 i Malmö. Han ser en klar risk med att det görs allt färre obduktioner.

– Vid obduktioner har det ibland visat sig att det kan ha varit något annat som orsakade döden än det man trodde var orsaken. På vissa kliniker kan det också vara så att läkarna inte tar upp obduktion med de anhöriga. Det är ju en väldigt känslig fråga, men det kan innebära att de anhöriga inte ens vet om den möjligheten, säger han.

– Det finns även en risk när det gäller statistiken som säger att si och så många dog av det och det, när man har ett allt mindre urval att gå efter, säger Eskil Larsson. Ändå krävs det en återväxt inom yrket på grund av förestående pensionsavgångar de närmaste åren. Tidigare har det endast krävts sex veckors introduktion på respektive avdelning, men nu har fackförbundet Kommunal, obduktionstekniker och vårdgymnasiet i Malmö startat en utbildning i yrket och i juni examineras 12 obduktionstekniker.

Det grundläggande kravet är det treåriga omvårdnadsprogrammet. De sökande intervjuas och bedöms efter personlig mognad, kommunikation och motivation. De flesta som sökte kursen jobbar redan som undersköterskor eller obduktionstekniker Fler obduktionstekniker kommer att behövas. Från början var det tänkt att en ny utbildning skulle starta redan till hösten.

– Men det blir inget nu i höst. Läkarna på kliniken anser att de inte hinner med handledningen av eleverna, säger Annika Karlsson, yrkes- och studievägledare på Malmö vårdgymnasium.

marcus.haraldsson

@kristianstadesbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons