Brister i skånsk prostatacancervård

En undersökning av Cancerfonden i samarbete med Prostatacancerförbundet visar uppvisar stora regionala skillnader och brister i vården.
Kristianstad • Publicerad 3 maj 2007

Det är särskilt tydligt när det gäller frågan om så kallad second opinion, det vill säga ett medicinskt utlåtande från fler än en läkare, som cancerpatienter har rätt till sedan 1999.

I hela Sverige erbjuds endast en fjärdedel av patienterna en second opinion. Skåne är sämre än riksgenomsnittet. Här går erbjudandet enbart till var femte patient. Allra sämst är Kalmar län där endast 14 procent av patienterna får ett

sådant erbjudande.

Prostatacancer är den vanligaste formen av cancer i Sverige med 10 000 diagnostiserade män varje år. Möjligheten att få en second opinion är enligt organisationen nödvändig eftersom behandlingsmetoderna, operation eller strålning, är likvärdiga men biverkningarna skiljer sig åt. Därför är det viktigt att man får en nyanserad information av både en onkolog och en urolog för att känna sig trygg i valet av behandling. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.