Brister om utprovning av hörapparat
Hörselskadade i Skåne och på riksplanet har hört av sig till politikerna i habiliterings- och hjälpmedelsnämnden. De påpekar att det finns allvarliga brister i beslutsunderlaget för Skånes nya hörselvård. Underlaget innehåller både lösa antaganden och direkta felaktigheter, menar förbundsordföranden och även ordföranden i Skånedistriktet.
Stora delar av beslutsunderlaget saknar verklighetsgrund. Viktiga fakta saknas, relevanta undersökningsresultat har utelämnats, lösa antaganden presenteras som fakta och på en del ställen har man upptäckt direkta felaktigheter.
Som exempel pekar förbundsordföranden Jan-Peter Strömgren och distrikts-ordföranden Kristina Olsson på att utredaren anser att det räcker med högst tre tillfällen för utprovning av hörapparat. "Det stämmer inte alls", skriver de och hänvisar till en slutrapport från Hörselvårdsprojektet i Värmland och Västmanland, en stor undersökning. Den visade att 75 procent av utprovningarna kräver mellan fyra och åtta besök, och att en fjärdedel av alla som provar ut hörapparat behöver fler än åtta besök hos audionom.
De förklarar också att Skånes nya hörselvårdsmodell bara omfattar hörapparatutprovning, och att hörapparater bara är ett bashjälpmedel. Apparaten kan behöva kompletteras med andra hjälpmedel för kommunikation, varseblivning och lyssning.
Politikerna i nämnden har tagit till sig skrivelsen och försöker nu ordna ett möte med Hörselskadades representanter inom de närmast veckorna.
Gunilla Ingels