Brottsofferpris till Hässleholm

Hässleholm Artikeln publicerades
Foto:Brottsofferjouren Sverige

Vartannat år delar Brottsoffersjouren Sverige ut Brottsofferpriset till en person som gjort betydelsefulla insatser för brottsoffersarbetet i landet.

Priset delas i år av två personer. En av de utsedda är Ankie Jakobi som är verksam i arbetet i Hässleholm, Osby och Perstorp sedan år 2000. "Det är genom idogt arbete, envishet, själ och hjärta som Ankie har lyckats få sina kommuner att öka sitt verksamhetsstöd det senaste året", står det i pressmeddelandet från Brottsofferjouren Sverige.

Priset mottog hon av förbundsordförande Sven-Erik Alhem och generalsekreterare Eva Larsson i samband med förbundets riksstämma i Sollentuna på lördagen.

  – Jag blev jätteställd och fruktansvärt glad, säger Ankie Jakobi till Kristianstadsbladet på söndagen.

  Hon säger att det var en tillfällighet som gjorde att hon började engagera sig i Brottsofferjouren och hon har hela tiden arbetat ideellt.

  – Jag började som stödperson, efter en kort tid fick frågan om jag ville bli ordförande, jag tyckte att det kändes knepigt, jag blev livrädd men gjorde det och jag blev bra uppbackad av tidigare ordförande.

  Vad är det som driver dig?

  – Alla människor vill känna att de behövs, och här gör jag något där jag behövs. Man vill känna att man gör nytta, det gör man verkligen här.

  Hon hoppas att priset ska göra att fler får upp ögonen för Brottsofferjouren och dess verksamhet.

  – Alla människor – kvinnor och män, unga och gamla, alla som utsatts för något brott av personlighetskränkande karaktär kan vända sig till oss och få någon form av stöd. Det kan handla om att fylla i papper eller följa med till en rättegång. Vi följer dem tills de säger att nu kan jag stå på egna ben igen. Vi har tysthetslöfte, allt vi får veta och ta del av stannar hos oss, jag tror att folk känner ett gott förtroende.

  Den andra delen av priset får Marianne Torstensson i Värmland.