Bu för bort med godiset

"Vi är faktiskt vuxna!" Gymnasieeleverna på Milnergymnasiet är mycket indignerade över att ledningen tänker tömma kiosken på godis och läsk.
Kristianstad • Publicerad 11 maj 2007
Kastro Zibib hjälper Teuta Haliti och Johanna Svensson att fylla godisbehovet. Bilder: BOSSE NILSSON
Kastro Zibib hjälper Teuta Haliti och Johanna Svensson att fylla godisbehovet. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 
Diana Tahiri tycker egentligen att det är en bra idé att ta bort allt godis. Fast läsken och chokladen kunde gärna få vara kvar...
Diana Tahiri tycker egentligen att det är en bra idé att ta bort allt godis. Fast läsken och chokladen kunde gärna få vara kvar...Foto: 
Catrin Björkman och Maria Jörgensen passar på att proviantera inför en filmvisning.
Catrin Björkman och Maria Jörgensen passar på att proviantera inför en filmvisning.Foto: 

När kioskägaren Kastro Zibib hängde upp en lapp där Milnereleverna fick skriva upp nyttigheter de vill ha i kiosken till hösten var det flera som passade på att lufta sina åsikter. "Vi är inga småbarn" skrev någon. Kastro Zibib ler.

– Jag kan inte se varför man inte skulle kunna ha både och. Både godis och nyttiga saker.

Han tog över kiosken för bara två månader sedan och undrar hur det kommer att gå till hösten. Kommer någon ens att dyka upp om han inte får lov att servera läsk, eller godis?

Han är själv tveksam till om naturgodis och nötter lockar eleverna och tror att de istället knatar iväg till närmsta butik.

Eller tar med sig godis hemifrån.

Eleverna i cafeterian håller med. Maria Jörgensen och Catrin Björkman från hotellprogrammets första år tittar inom strax före en lektion där de ska få se film. Några få bitar godis, för en femma eller så, gör susen under filmvisningen tycker de.

– Att förbjuda godis i kiosken hindrar inte den som vill ha, säger Catrin.

– Tanken är i och för sig bra, men det funkar inte i verkligheten, anser Maria.

Eleverna anser att de har en egen vilja som borde respekteras. Jättelöjligt att skolledningen lägger sig i, med andra ord.

– Man kan ju redan köpa frukt om man vill, säger Teuta Haliti.

En sprudlande glad Diana Tahiri gör entré. Hon börjar med att tycka att det är en strålande idé att bannlysa godiset. Det gör att man inte behöver bekymra sig för vikten, skrattar hon. Att folk inte äter sig mätta på snacks utan faktiskt äter den lunch som serveras i matsalen. – Det är ju viktigt, säger hon men rynkar på pannan när hon förstår att varken läsk eller choklad kommer att vara till salu.

Efter att ha funderat en stund presenterar hon en ny idé. Att godiset får vara kvar, men bara säljas efter lunchen. En bra kompromiss som flera verkar kunna acceptera.

Men generellt har gymnasieeleverna en enda åsikt om godisförbudet – jättelöjligt.

Åsa Carlsson

044-18 55 62

asa.carlsson@kristianstadsbladet.se

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.