Buckfastbina är snälla, men de kan snedtända
Fågelkvitter blandas med åskmuller denna torsdagskväll ute vid Aludden på Näsbyfältet, där bina surrar kring sina kupor.
De må vara av den fredligare sorten Buckfastbin, men medlemmarna tar det säkra före det osäkra och puffar in lite rök i bisamhällena innan inventeringen tar vid.
– Även dessa kan snedtända, säger klubbordföranden Olle Andersson och berättar att både han och de andra blivit stuckna många gånger.
– Men risken att bli stucken av våra bin här på Aludden är betydligt mind-re än normalt, försäkrar han.
Bakom det ligger åratal av målmedveten avel, där de lugnaste och snällaste bina valts ut och parats med varandra. Det gör dem lättare att hantera för biodlarna.
– Du ser ingen som bär skyddskläder här, påpekar Olle Andersson, själv biodlare sedan 20 år tillbaka.
Just aveln är det som intresserar honom mest.
– Kan man sedan få lite honung för eget bruk är det bra, förklarar han och berättar att honungsproduktionen varierar från år till år.
– Det är väldigt, väldigt olika. Vi har haft samhällen som producerat över 100 kilo ett år, medan vi inte fått ut mer än 25 kilo ett annat år. Det har, som vi brukar säga, att göra med dragförhållandena. Det kallas drag när bina hämtar nektar – bidrag.
– Nej, det var jag som var lite vitsig, säger han och skrattar.
I dagarna går klubbmedlemmarna igenom bisamhällena och kontrollerar att allting står tätt till samt att drottningen finns på plats. De har sammanlagt 21 samhällen, men hur många bin som bor där vet de inte.
– Det är miljoner, säger Olle Andersson.
I sommar ska sex samhällen väljas ut och i början av juni transporteras till Hanö, där klubben har en parningsstation. Enligt Olle Andersson är Hanö en idelisk plats för fortplantning, eftersom det inte finns andra bin där.
– Då vet vi exakt hur de blir parade och med vilket arv, förklarar han.
I slutet av juli hämtas sedan bina tillbaka till Aludden, där de så småningom är färdiga att invintra.
När sommaren lider mot sitt slut är också årets honung färdig. Om intresse finns och det blir ett bra honungsår kan klubben komma att sälja honung ute vid Aludden. Klubben säljer också drottningar varje år. Ett problem i branschen är återväxten av biodlare. Varför vet Olle Andersson inte riktigt.
– Men det är viktigt att en nybörjare får hanterliga bin, säger han och framhåller att det är något som klubben kan tillhandahålla.