BUF-online – ett sätt söka kontakt
Det kallas ”buffen” och är vardag för Elin Dahlgren-Kjellqvist och hennes kompisar Tina Lundquist, Matilda Lundahl och Malin Svensson. De går alla medieprogrammet på Christian IV:s skola och för dem är datorer och att chatta över internet något naturligt. Varje dag kollar de sin e-post, skriver små meddelanden till kompisar eller kontrollerar vilka uppgifter som lärarna har delat ut. De visar ivrigt hur buffen fungerar.
–Den röda flaggan visar att jag har fått e-post.
–Oj, nu bjöd någon in mig till privat samtal...
Elin stänger vant ner inbjudan utan att ens se vem som ville prata med henne.
Alla som är inne på BUF-online finns registrerade. Om man väljer ett namn visas en presentation av personen i fråga, förutsatt att han eller hon har skrivit några rader om sig själv. Sedan är det bara att klicka iväg en förfrågan där man bjuder in till ”chat” eller samtal via datorn. På så sätt räcker det med att veta namnet på en person för att kunna ta kontakt.
–Vet man bara förnamnet kan man skriva in det så får man upp en lista på alla med det namnet. Då kanske man kan lista ut vem det är man söker. Elin Dahlgren-Kjellqvist har flera gånger skickat iväg ett litet meddelande till någon kille hon spanat in.
–Det är lättare än att ringa.
–Sen kanske man skriver något om att det kommer att bli pinsamt nästa gång man ses, fyller Tina Lundquist i.
–Har man kommenterat det i chatten blir det lättare sedan.
Skolkatalogen är viktig. Med hjälp av den kan man se hur de man chattat med ser ut.
–Annars kanske man går förbi varandra i korridoren utan att veta om det.
Några av tjejerna menar att de har vuxit ifrån att sitta och chatta med okända. De använder buffen snarare till att hålla kontakten med gamla klasskompisar från grundskolan som går på andra gymnasieskolor. Och framför allt har man nytta av BUF-online när det gäller kontakten med lärare. Både när det handlar om att lämna in uppgifter, få information om läxor, eller kanske sjukanmäla sig förenklar buffen det hela.
–Dessutom kan man prata med lärarna på ett annat sätt. I vanliga fall frågar man inte om intressen och sånt, säger Elin.
Hon håller inte med kompisarna om att de är för gamla för att chatta med okända. För henne har buffen gjort det möjligt att lära känna många nya vänner. Hon kommer inte från Kristianstad och känner inte många i stan.
–Men de flesta av dem jag chattar med har jag aldrig träffat. Det kan vara skönt att prata med människor som inte har några förutfattade meningar om mig.
Ibland händer det att någon är otrevlig i diskussionsgrupper eller i en chat. Det finns det regler mot. Stötande språk, personangrepp och inlägg som är nedvärderande mot grupper av människor på grund av religion eller etniskt ursprung är inte tillåtet. Då blir man avstängd från BUF-online.
Elin Dahlgren-Kjellqvist har vid ett tillfälle blivit trakasserad på buffen.
–Det var en kille som frågade om jag ville vara ihop med honom och när jag sa nej började han svära. Men jag fick honom avstängd.
Ingen av tjejerna kan se något negativt med BUF-online. Det skulle i så fall vara att man lätt blir beroende av det.
–Ett tag funkade det inte, berättar Matilda Lundahl.
–Om det skulle paja helt och man har det som enda informationsställe... då skulle det bli problem.
eva.emmelin
@kristianstadsbladet.se