Bulor ska ge skola nytt ljus

Till och med i det skick Vä skola för tillfället befinner sig i, med renoveringen i full gång, är det bättre än tidigare.
Kristianstad • Publicerad 22 april 2009
Christian Debäck och Stig Bill arbetar med att få taket tätt.
Christian Debäck och Stig Bill arbetar med att få taket tätt.Foto: 
Taket beläggs med en mjuk gummiaktig duk. Här Christian Debäck.
Taket beläggs med en mjuk gummiaktig duk. Här Christian Debäck.Foto: 
Christian Tillgren gipsar i det som ska bli träslöjdssal.
Christian Tillgren gipsar i det som ska bli träslöjdssal.Foto: 
Ola Holmer basar över renoveringen på Vä skola. Bilder: Bosse Nilsson
Ola Holmer basar över renoveringen på Vä skola. Bilder: Bosse NilssonFoto: 
Ljusinsläppen är vinklade så att norrsidan ska få mer ljus.
Ljusinsläppen är vinklade så att norrsidan ska få mer ljus.Foto: 
Krister Nilsson har börjat det trötslösa jobbet med att gipsa innerväggar.
Krister Nilsson har börjat det trötslösa jobbet med att gipsa innerväggar.Foto: 
Utemiljön för de yngsta eleverna håller på att skapas utanför den tömda skolan.
Utemiljön för de yngsta eleverna håller på att skapas utanför den tömda skolan.Foto: 

Den nya skolan kommer att bli ljus, modern och något man vill gå till.Det blåser över slätten, vinden letar sig envist upp på Vä skolas tak. Bara en liten stund innan vi besöker takläggarna fick de kasta sig över isoleringen så att den inte skulle flyga iväg. Bortsett från det, går arbetet som smort. Det gamla papptaket har krönts med 23 bubbliga glasbulor som ska ge skolan nytt ljus. De tidigare öppna atriumen har fått tak med mycket fönster och mitt på det stora, platta taket finns en utbyggnad som ska rymma all ventilation. Taket ska också få ny beläggning, av en gummiaktig duk

– Den är enkel att lägga, säger Stig Bill som håller på att svetsa samman fogarna i den ljust gråa, mjuka duken.Några meter under honom går Peabs platschef Ola Holmer och inspekterar sina arbetare. Renoveringen har pågått sedan de första väggarna revs i mitten av oktober. Nu börjar man få en känsla för vad den stora byggnaden ska bli. Tanken var att ganska mycket av den gamla skolan skulle stå kvar, men när man hittade mögel i väggarna och sprickor i golvet fick allt ställas om.

– Det är bara betongpelarna, takstolarna och yttertaket som finns kvar. Resten blir nytt, förklarar Ola Holmer och guidar oss runt ett blött betongområde på golvet. I väggarna finns fortfarande stora öppningar, nästan fler öppningar än väggar. Så mycket glas ska den nya skolan få. Också inne i byggnaden kommer det att bli fönster för att öka ljusgenomsläppet. Hela 330 stycken.

– Det blir skillnad från tidigare, nickar Ola Holmer.

Den gamla högstadieskolan ska bli en F–9-skola som delas upp i olika spår. Varje spår ska ha egen ingång. Och de yngsta barnen en lekfull skolgård i backen mot Klackabacken till.

Det är ingen svår ombyggnad, som man ska tro Ola Holmer. Det som är något krångligare är de ormformade väggarna där elevernas skåp ska stå och det faktum att vissa klassrum ligger på tvären, så att det blir en del annorlunda vinkar och vrår på bygget. Men det gör också arbetet med varierat. Vilket kan behövas eftersom det kommer att gå åt 6 000 timmar (!) bara för att sätta upp gips. Den gamla, mörka tegelfasaden kommer att bytas ut mot en grå fasadskiva i tre nyanser av grått. Med röda inslag. Men innan den är på plats lär det dröja lite. Först ska taket bli tätt. Skolan ska vara klar för personalen att flytta in i april 2010. Enligt Ola Holmer är det inga problem, trots merarbete på grund av saneringen av mögel och pcb. 73-miljonersbygget, som i dag ser ut som en stor betongklump, kommer att stå klart i tid. Ljusare och bättre anpassad för modern undervisning.

Åsa Carlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.