Annons

BUN jagar fler som vill jobba som skolledare

I sin jakt på elva skolchefer ger sig barn- och utbildningsnämnden in i headhuntingbranschen. Med fackets goda minne har ett antal nya kandidater kallats till intervju. Detta trots att de inte sökt någon av tjänsterna, och trots att många av dem som har sökt inte har intervjuats.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2001

– Vi vill verkligen se till att vi får de bästa ledarna, säger nämndens ordförande Heléne Svensson (s). Jobben som skolchef i Kristianstad visade sig inte vara så attraktiva som barn- och utbildningsnämnden trodde i sin optimistiska tidsplan i början av året. När ansökningstiden gick ut i slutet av maj hade endast 30 personer sökt de 11 tjänsterna. Ett 20-tal av dem kallades till intervju, men bland dem fanns inte 11 skolchefer som arbetsgivare och fack kunde komma överens om. I slutet av juni träffades därför parterna för att diskutera hur rekryteringen skulle fortsätta. Frågan var om tjänsterna skulle annonseras ut på nytt, eller om rekryteringen skulle ske genom direktkontakter med lämpliga personer. Det senare alternativet antogs. Sven Östergren, kommunombud för Lärarnas Riksförbund, säger att det egentligen är ett ”renhetskrav” att gå ut i en ny annonseringsrunda. I nästa mening medger han dock att fack och arbetsgivare är överens om förfarandet. Facken medverkar också i arbetet med att kontakta nya skolchefskandidater, avslöjar han. – Det här är en känslig bit att ta i, men på något sätt måste man hitta en lösning när de som sökt tjänsterna inte har de kvalifikationer som efterfrågas, säger Sven Östergren. Det kan vara så att duktiga människor av olika orsaker inte söker tjänsterna. Efter samtal från arbetsgivare och fack kanske de åtminstone vill låta sig intervjuas. Lärarförbundets ordförande Lars Nilsson säger att problemet är att parterna inte lyckats nå enighet kring kandidaterna. – Därför har vi sagt OK till det här tillvägagångssättet. Barn- och utbildningsnämndens ordförande Heléne Svensson (s) ser inget märkligt i nämndens sätt att jaga skolchefer. Hon hävdar att samtliga som sökt tjänsterna är väl kvalificerade för dem, men säger att det inte är det enda kravet som ställs. Därför har inte alla kallats till intervju. – Vi vill verkligen se till att vi får de bästa ledarna. De ska fungera inte enbart var för sig, utan ska även kunna bilda en strategisk ledningsgrupp, säger hon. Eftersom vi inte fått fram ett sådant team undersöker vi om det finns personer i vår verksamhet som kan vara aktuella. Enligt Heléne Svensson har ett par personer som inte sökt skolchefstjänsterna hittills kontaktats ”för samtal”. Kristianstadsbladet har förgäves sökt företrädare för fackförbundet Skolledarna för en kommentar. matti.stenrosen @kristianstadsbladet.se

Av Matti Stenrosen 044-185590
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons