Bussfrälst tioåring prövade nya linjen

En mer insatt resenär än tioårige Dalbygrabben Ruben Jansson hade chauffören Christer Arnqvist inte kunnat få när han rullade de första varven med nya busslinje 10 från Lyckans Höjd till Charlottesborg i går.
Kristianstad • Publicerad 17 augusti 2004
Elvy Holster stiger av vid Höjdvägen. Hon tycker att den nya linjen är mycket bättre än vad som fanns tidigare.
Elvy Holster stiger av vid Höjdvägen. Hon tycker att den nya linjen är mycket bättre än vad som fanns tidigare.Foto: 
Tioårige Ruben Jansson frå¨n Dalby var en av premiärresenärerna på den nya busslinjen i Kristianstad. Trots sin ålder är han en erfaren busspassagerare och kan Skånes busslinjer utan och innan. Nya linje 10 fick en åtta i betyg av tio möjliga. Bilder: Lasse Ottosson
Tioårige Ruben Jansson frå¨n Dalby var en av premiärresenärerna på den nya busslinjen i Kristianstad. Trots sin ålder är han en erfaren busspassagerare och kan Skånes busslinjer utan och innan. Nya linje 10 fick en åtta i betyg av tio möjliga. Bilder: Lasse OttossonFoto: 
Christer Arnqvist har kört buss i Kristianstad nu i fjorton år, trots att han bor i Olofström. Han tycker om sitt jobb.
Christer Arnqvist har kört buss i Kristianstad nu i fjorton år, trots att han bor i Olofström. Han tycker om sitt jobb.Foto: 

Ruben är nämligen bussfrälst. Tillsammans med mormor, Maud Mogensen, körde de hemifrån Dalby på måndagsförmiddagen för att ägna dagen åt Kristianstads stadsbussar. Och pärlan på verket var naturligtvis dagens premiär – linje 10!

– Jag sätter betyget åtta av tio möjliga, säger Ruben, när han och mormor hoppar av på Hasselvägen på Charlottesborg efter en rejäl rundtur.

Maud Mogensen har tidigare bott i Kristianstad i många år, och det är inte första gången hon och Ruben ägnar en dag åt stadstrafiken i Kristianstad. Eller någon annanstans. Häromdagen var det Ystadbussarna som testades.

– De hade små söta stadsbussar. Precis som i Eslöv, säger hon

Ruben är inte så förtjust i de gröna stadsbussarna. Han tycker att de vita bussarna som tidigare var Länstrafiken i Kristianstads färg, med den vita prästkragen mot röd bakgrund var betydligt vackrare. Då och då ser han dem fortfarande, men de gula och gröna bussarna dominerar. Den nya busslinjen går från Höjdvägen på Lyckans Höjd via Resecentrum och Idrottsplatsen, Yllan och Udden över Långebro och Vilans skola till Hasselvägen på Charlottesborg.

Christer Arnqvist som kört buss i Kristianstad sedan 1990 har inte haft så många resenärer än på den nya turen när Kristianstadsbladet stiger på vid Resecentrum. Och han tror heller inte att det blir någon jätterusning till den nya linjen. Men de vi träffar på bussen är nästan enbart positiva.

– Den här är mycket bättre än femman var, säger Elvy Holster.

Däremot diskuterar Anna Larsson och Renja Limón en stund det faktum att bussen inte går upp till Willys på Långebro, vilket ju är bra när man ska handla. Å andra sidan stannar bussen vid Maxi Stormarknad, så frågan är om damerna ska lägga om sina inköpsrundor för att passa bussen.

– Det är lite förvirrande så här den första dagen, men man vänjer sig vid det, säger Renja Limón. Den nya linje 10 är en sammanläggning av tre tidigare linjer, 3,5 och 6. För en del blir det lite längre till busshållplatsen, andra får snabbare resväg och slipper byta buss och på några ställen har det tillkommit nya hållplatser.

Istället har Skånetrafiken satsat på att utöka turtätheten för linjerna 1 och 2. På Näsby försvann, som Kristianstadsbladet tidigare refererat, i samband med omläggningen också tre hållplatser längs Näsbychaussén eftersom bussen numera vänder vid Tvedegårdsvägen och inte längre går runt hela Gamlegårdsområdet.

Till Näsby går också Ruben och mormor Mauds sista bussresa för dagen. Där står bilen, och efter en dag på premiärlinjen i Kristianstad bär det av till Åhus för dopp i havet och en glass innan färden åter ställs till Dalby. Och nästa sommar får Ruben ett eget sommarkort av mormor, så han själv kan göra utfärder med Skånes bussar.

Per Erik Tell

044-185500

per.erik.tell@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.