Busstrejken över - parterna överens

Busstrejken är över. Kommunal och Bussarbetsgivarna tecknade ett nytt avtal på tisdagskvällen.– Vi är nöjda, säger Sten Christensen, ledamot i Kommunal Skåne.
Kristianstad • Publicerad 16 juli 2008
Bussarbetsgivarna och Kommunal tecknade nytt avtal Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX
Bussarbetsgivarna och Kommunal tecknade nytt avtal Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIXFoto: 

- Vi i Kommunal har fått igenom förbättringar för de anställda i bussföretagen på alla våra prioriterade områden, sa Kommunals andre vice ordförande och avtalsansvarige Håkan Pettersson vid en presskonferens på tisdagskvällen.

Avtalet innehåller 11 timmars dygnsvila och 13 timmars ramtid för linjer kortare än 50 kilometer med några undantag. Avtalet, som är treårigt, gäller från den 1 juni 2008 och innebär en löneökning på 10,4 procent. Det nya avtalet rör cirka 14000 av Kommunals medlemmar.

Sten Christensen, ledamot i Kommunal Skåne sektion 24, fick vid tiotiden på kvällen ett telefonsamtal från en kollega om att strejken var över. Kristianstadsbladet nådde honom strax efteråt och berättade om huvudpunkterna i det nya avtalet.

- Jag är överlag nöjd. Strejker har oftast inga vinnare, utan två förlorare, men i kväll tycker jag att vi ser ut att ha vunnit.

Sten Christensens mål var att få det bättre än tidigare och det är något han tycker förhandlingarna lyckats med.

- Dock är jag osäker på undantagen. Det skrämmer mig. Vi får se vad det innebär, säger han.

Även Bussarbetsgivarna är nöjda med avtalet.

- Det var viktigt för oss att löneökningarna inte blev större, varje tiondel kostar, säger Peter Jeppson, vd för Bussarbetsgivarna, till TT.

Han är också nöjd med avgränsningen när det gäller ramtiden och dygnsvilan. Det var viktiga frågor för hans medlemmar.

Busslink, som kör bussar i Stockholms innerstad och i Söderort, räknar med att de första bussarna börjar rulla igen strax efter midnatt. I Västerbotten väntas all busstrafik fungera som vanligt under onsdag morgon, eller senast under förmiddagen.

TT och Kristoffer Örstadius
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.