Butikerna lever på inresta shoppare

Om inte Kristianstad haft en så stor andel shoppare som kommer från andra skånska städer, hade var tredje affär i centrum tvingats slå igen. Det finns nämligen ett större utbud i staden än vad det finns kundunderlag för.
Kristianstad • Publicerad 27 januari 2003
Kristianstad är en handelsstad. Att så många kunder kommer från många andra städer i närheten är en förutsättning för det stora utbudet. Bilder: BOSSE NILSSON
Kristianstad är en handelsstad. Att så många kunder kommer från många andra städer i närheten är en förutsättning för det stora utbudet. Bilder: BOSSE NILSSONFoto: 

Kristianstad kommun med cirka 75 000 invånare har ett mycket större affärsutbud än vad det finns invånarunderlag för. Det berättar handelsföreningens ordförande Pär Frankenius. – Det finns egentligen alldeles för många fackbutiker än vad kundunderlaget tillåter i Kristianstad, säger han. Därför är stadens handel beroende av att det kommer många besökare utifrån. – Hade vi inte haft inpendlingen skulle man behöva stänga var tredje butik i Kristianstad, uppskattar han. Handelsföreningen har blivit alltmer intresserade av hur många som faktiskt åker till Kristianstad för att shoppa. Därför planerar man att ta fram statistik på det. Pär Frankenius berättar att annonstidningen Kristianstad open spelar en stor roll när det gäller marknadsföringen av staden. Annonstidningen når om-kring 275 000 invånare i den östra halvan av Skåne och den västra halvan av Blekinge. Trots nedläggningen av regementet och andra för kommunen svåra slag, har handeln alltid klarat sig bra, berättar Pär Frankenius. Han tror att förklaringen till de stora butikerna finns i stadens historia som tjänstemannastad. – Jämfört med andra städer i samma storlek så är vi nog lite mer modemedvetna, säger han. Jimmy Vulovic 044-18 55 53 jimmy.vulovic@kristianstadsbladet.se

KRISTIANSTAD
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.