Byborna kämpar mot vassen

År 2001 lade kommunen ner hundratusentals kronor på att få bort vassen i Arkels- torpsviken. I dag breder vassen åter ut sig och kommunen anser att ansvaret för att hålla viken öppen ligger på en ideell förening.
Kristianstad • Publicerad 9 augusti 2004
Bortanför den vildvuxna ängen börjar strandlinjen, men den är svår att urskilja för all vass.
Bortanför den vildvuxna ängen börjar strandlinjen, men den är svår att urskilja för all vass.Foto: 
Utanför vassen bildar näckrosorna ett tjockt täcke.
Utanför vassen bildar näckrosorna ett tjockt täcke.Foto: 
Christine Augustsson, Torsten Olsson och Tommy Haraldsson är medlemmar i Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening och kämpar för en öppen vik. Bilder: Lasse Ottosson
Christine Augustsson, Torsten Olsson och Tommy Haraldsson är medlemmar i Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening och kämpar för en öppen vik. Bilder: Lasse OttossonFoto: 
Christine Augustsson, Torsten Olsson och Tommy Haraldsson är medlemmar i Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening och kämpar för en öppen vik.
Christine Augustsson, Torsten Olsson och Tommy Haraldsson är medlemmar i Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening och kämpar för en öppen vik.Foto: 

Redan på åttiotalet kämpade de boende vid Arkelstorpsviken för att vassen skulle bort. År 1989 gjordes en linologisk undersökning som resulterade i ett förslag om restaurering av Oppmannasjön och 2001 budgeterades 3,5 miljoner kronor för ett projekt för att rensa upp i viken.

Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening önskade att viken skulle muddras för att få bort näckrosor och vass, ett förslag som skulle kosta flera miljoner. Kommunen valde att satsa cirka 500000 kronor på att fräsa bort vassens rötter.

Enligt Tord Wallin, gatuingenjör på C4 Teknik, gör kommunen i dagsläget inget för att hålla viken vassfri.

– Arkelstorps byalag har tagit över och ska sköta det. De klipper med en maskin som de fått av oss, säger han. Kenneth Andersson som var en av eldsjälarna i byalaget berättar att Arkelstorps byalag lades ner för över ett år sedan.

– Byalaget är nerlagt i ren protest på grund av bristande intresse från kommunen.

Kenneth Andersson hänvisar till Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförenings ordförande Christine Augustsson.

Christine Augustsson bor vackert vid Oppmannasjön, men när hon blickar ut över vattnet ser hon en igenvuxen vik. Vid strandkanten ligger maskinen som Tord Wallin pratade om.

– Föreningen fick köpa den av kommunen när den kasserats. För tillfället är den sönder så det är oklart om vi kan klippa något mer i sommar, helst ska man göra det på försommaren, berättar hon. Uppenbart är att fräsningen som genomfördes 2001 inte var beständig och i dag är frågan åter viktig för de boende i Arkelstorp.

– Fräsningen hade väl varit helt ok om resultatet varit till gagn, säger Christine Augustsson och fortsätter;

– Jag tror inte fräsning fungerar i sjön, vattennivån stiger inte tillräckligt av sig själv, vilket krävs för att vassen ska komma under vatten och ruttna bort.

Tommy Haraldsson, sekreterare i Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening, anser att det i dag ser ut som det gjorde 1989, om inte värre.

– Det känns lite som om fräsningen genomfördes bara för att tysta oss, säger han. Oppmannaortens jakt- och naturvårdsförening fortsätter att kämpa för att de anser att sjön är en stor tillgång för bygden och att det är unikt med en sjö som går in i ett samhälle så som i Arkelstorp.

En mer tillgänglig sjö skulle främja båtliv, turism och friluftsliv i och runt Oppmannasjön, menar Tommy Haraldsson.

Det sista beskedet föreningen fått från kommunen var att det enda som kan göras för att hålla viken öppen är att föreningen klipper och sköter området.

All tid som medlemmarna i föreningen lägger ner är ideell och pengar till bensin och reparationer tas ur kassan.

– Egentligen kan vi inte ta på oss ansvaret för att rädda sjön, säger Christine Augustsson.

Maria Sällberg

044-185500

maria.sallberg@kristianstadsbladet.se

ARKELSTORP
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.