Annons

Byborna: Nu är idyllen förstörd

Idyllen är förstörd i det tidigare tysta Ekestad, anser många som bor där. Bovarna i dramat är fem jättelika vindkraftverk i skogen mitt emot byn. Bullret beskrivs som värst, men de blinkar också frenetiskt och kastar långa skuggor. Kommunen har fått in många klagomål.
Kristianstad • Publicerad 17 juli 2013
Störande vindmöllor. Lasse Svensson, Lena Olsson och dottern Annicka Nilsson på familjens farstukvist som vetter rakt mot vindkraftverken.
Störande vindmöllor. Lasse Svensson, Lena Olsson och dottern Annicka Nilsson på familjens farstukvist som vetter rakt mot vindkraftverken.Foto: Johanna Wallin
Sara Kvist pekar mot de kritiserade kraftverken som enligt henne förstört idyllen i byn.
Sara Kvist pekar mot de kritiserade kraftverken som enligt henne förstört idyllen i byn.Foto: 
Annika Mattsson Meurling och maken Sören Meurling tycker mest synd om de som bor året runt i Ekestad.
Annika Mattsson Meurling och maken Sören Meurling tycker mest synd om de som bor året runt i Ekestad.Foto: 
En av bovarna i dramat.
En av bovarna i dramat.Foto: 

Det blåser ganska friskt på tisdagen och vindkraftverken snurrar för fullt. Vindriktningen är sämsta tänkbara för den lilla byn vid Råbelövssjön.

– Det är väldigt störande, speciellt när man ska gå och lägga sig och har fönstret öppet. Då hörs de ännu mer, säger Sören Meurling från Malmö.

Annons

Han och hustrun Annika Mattsson Meurling har ett fritidshus på Ekestadsvägen och befinner sig ute i trädgården på tisdagen. I bakgrunden hörs verken.

– Det låter som ett flygplan som hela tiden flyger häröver, men det är olika ljud, säger Annika Mattsson Meurling.

Maken beskriver det som ett ständigt svischande och vevar med ena armen för att visa vad han menar. Ingen av dem har något emot vindkraft som sådan.

– Men ljudet är jätteenerverande, framför allt på nätterna, säger Annika Mattsson Meurling.

– Och när man sitter ute och grillar på kvällarna, tillägger Sören Meurling.

Mest synd tycker de om de som bor i byn året runt, till exempel grannen Sara Kvist och hennes sambo. Hon svänger in på grusplanen framför deras gård och lastar ur matkassar. Hon bekräftar att de blir störda av vindkraftverken.

– Vi tycker att det är fruktansvärt, i vanliga fall är detta ett tyst område, säger hon.

Som ett flygplan

Även hon berättar att bullret ibland låter som ett flygplan och ibland som en 90-väg intill. Som många andra beskriver hon dagens västliga vindriktning som sämsta tänkbara.

– Då hör vi vindkraftverken mest, vi blir verkligen störda av det. Alla som bor i Ekestad är vana vid att det är tyst, så vi tycker naturligtvis att det är jättetråkigt. Det är en idyll att bo här annars, men nu är den förstörd, säger hon.

Annons

Även hon betonar att det inte är vindkraften som sådan hon är emot.

– Men vi tycker att det är bättre att samla fler på samma ställe och ställa dem där det redan finns andra bakgrundsljud som biltrafik, vid en flygplats, vid stan eller nära någon fabrik, förklarar hon.

Längs Helmerhusvägen som löper ner mot Tomarps gårdshotell bor bland andra makarna Lasse Svensson och Lena Olsson sedan ett par år tillbaka. Från deras farstukvist syns kraftverken tydligt. Inga andra hus skymmer sikten eller dämpar bullret, bara en äng skiljer dem åt.

– Det är ett svischande ljud och det är inte riktigt det man räknade med när man flyttade hit, säger Lasse Svensson.

Skuggeffekter

Även skuggeffekterna stör paret, till och med inomhus.

– När solen skiner kommer det plötsligt en skugga som sedan försvinner och kommer igen, berättar Lena Olsson.

Men de är skeptiska till kampen mot kraftverken.

– Jag hade helst sett att det inte varit där, men nu är de det och de har fått tillstånd. Man måste vara realist, vad kan man göra år det? frågar sig Lasse Svensson.

Urban Eriksson, som också bor längs Helmershusvägen, beskriver situationen som fruktansvärd och Ekestad som en före detta idyll. På tisdagskvällen hölls ett första möte om hur byborna ska agera.

Annons

– Det finns tre delar i det här, där bullret är det som stör de flesta. Sedan har vi problemet med slagskuggor och det tredje är de röda lamporna på tornen. De är väldigt starka och många får in ljuset på natten, eftersom de blinkar konstant. De måste skärmas av och dimmas ner, säger han.

Som sina grannar betonar han att det inte handlar om något vindkraftsmotstånd.

– Många och även jag tycker att vindkraft är bra som energikälla, men det handlar om att det har blivit fel i detta fall, förklarar han.

Tommy Danielsson, chef på miljö- och hälsoskyddsförvaltningen, vet mer än väl vad Ekestadsborna tycker. Sedan 28 december har det enligt honom kommit in flera anmälningar och det finns en omfattande korrespondens om verken. Nu kräver kommunen att företaget HS Kraft bakom verken snarast mäter bullervärdena.

– Det finns villkor för hur mycket de får bullra och de är kopplade till tillståndet, berättar han.

Hur ser du på kritiken från byborna att företaget själv ska utföra mätningen?

– Miljöbalken är uppbyggd så att den som driver företaget ska visa att de inte stör, men sedan är det vårt jobb att granska att mätningen är relevant och genomförd på ett korrekt sätt.

Urban Eriksson nöjer sig inte med det svaret och berättar att byborna har planer på att utföra egna mätningar.

– Vi har redan kontakt med ett företag, uppger han.

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Peter Maunula
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons