Annons

Bygdegårdens dag lockade många besökare

ARKELSTORP. Bygdegårdens dag lockade många till Brunnen i går. Förutom att beskåda den anrika gamla gården kunde besökarna botanisera bland både smått och gott som var till salu.
Kristianstad • Publicerad 10 september 2001

Ända fram till 1920-talet dracks det brunn på bygdegården utanför Arkelstorp, därav dagens namn. 1986 fick byggnaden en rejäl ansiktslyftning och för tredje året i rad firades Bygdegårdens dag där i går. Bakom arrangemanget står bygdeföreningen, där Ruth Hammarkvist är ordförande. – Vi vill visa hur fint här är och samtidigt slå ett slag för gamla hantverkstraditioner, förklarade hon. Mats Olsson, styrelseledamot i föreningen, sålde hallon till besökarna. – Det är ovanligt många som har sökt sig hit i år, vilket är fantastiskt roligt eftersom vi inte har satsat särskilt mycket på att marknadsföra oss, konstaterade han. Besökarna kom och gick i strida strömmar. Stundom blev det riktigt trång inne i bygdegården. Några som hade sökt sig dit var Elvir och Monica Johansson från Åhus, som hade lockat med sig dottern Helena Lindgren och dottersonen Jonatan Lindgren. – Jag tycker om sådant som gäller hembygd, för det är viktigt med traditioner och att bevara det gamla, det som är vårt kulturarv, förklarade Elvir Johansson. Även lille Jonatan Lindgren var nöjd med besöket, för hans mamma hade köpt en liten tygvätte åt honom. – Den är tovad för hand och jättefin, tyckte de. Förutom tygvättar kunde besökarna bland annat köpa handgjorda smycken, filttofflor, keramik, honung samt vitlök och pumpor från en lokal odlare. Naturligtvis passade många också på att fika eller äta en varmkorv. Ett exempel på att även bygdeföreningen har tagit steget in i det nya informationssamhället är deras hemsida på Internet som de har haft sedan 1998. Den uppdateras hela tiden av Kristin Täljsten, som också skapade sidan. Hon var närvarande i går med en dator som visade vad hon har åstadkommit. – Föreningen har fått mycket beröm för hemsidan och genom den skapat större intresse för sin verksamhet hos en bredare allmänhet, berättade hon stolt. I januari nästa år firar Oppmanna och Vånga Bygdegårdsförening 50-årsjubileum, vilket sker med en stor fest på Brunnen. Planeringen av tillställningen har redan börjat. Ruth Hammarkvist och Mats Olsson avslöjade i går ett par av inslagen. – Vi ska bland annat bjuda in två av föreningens grundare och så kommer självaste Berth Idoff att stå för underhållningen, berättade de. – Berth Idoff började sin karriär här med sin första spelning och det var också här han repeterade med sin orkester, förklarade Mats Olsson. nyheter @kristianstadsbladet.se

Av Peter Maunula 044-18 55 36
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons